fb
Книги и киноНовини

Пуснаха първи тийзър на филма „Чума“, вдъхновен от Йовков

2 мин.

Първият тийзър на най-новия български филм „Чума“ вече е факт, а официалното видео на лентата, вдъхновена от разказа на Йордан Йовков „През чумавото“, излиза една година след приключване на снимките.

Действието се развива в началото на XIX век, но филмът отива извън определението „исторически“. Разказът се концентрира върху персонажите, груповия образ на селото и общочовешките морални ценности и първични инстинкти на фона на една пандемична обстановка. 

Главната роля е поверена на Свежен Младенов, като във филма участват още Велислав Павлов, Добрин Досев, Любомир Бъчваров, Станислав Пеев и Людмила Сланева. 

Любовта в различните ѝ измерения намира водеща роля на фона на чумата в домовете и душите на хората. А последната е изпитание, което плаща всички сметки на съседи, приятели, врагове, бащи и майки. Изправя и двама млади пред огромни предизвикателства, немислими за съвременните им връстници. В ролите са талантливите Матей Мичев и Евелина Бибова.

Вдъхновен от разказа на Йордан Йовков „През чумавото“, сценарият на проф. Боян Биолчев, наред с многопластовите си философски послания, предлага сюжет, който ангажира и държи в напрежение, а зрителите лесно могат да се идентифицират с персонажите.

„Чума“ е заснет за 25 дни в района на село Каменица, като екипът на художниците Георги Димитров и Владимир Шишков възстановява полу-разрушени къщи, за да създаде декора за дома на чорбаджията, селска кръчма, манастир и др. Във филма има множество каскади с коне и камили, пожар и масови сцени.

Режисьор е Иван Владимиров.

Можете да откриете разказите на Йовков в Ozone.bg.