fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

БиблиотекитеНовини

Рада Москова, Деян Енев, Александър Секулов с номинации за награда „Хеликон“ 2016

2 мин.
nagrada helikon

Трите книги номинирани на зимната сесия на наградата“Хеликон“ за нова българска художествена проза са „Почти живот“ на Рада Москова (изд. „Факел”), „Гризли. Нови разкази“ на Деян Енев (изд. „Рива”) и „Скитникът и синовете“ на Александър Секулов (изд. „Сиела”).

Журито, избрало номинираните, е в състав Димитър Шумналиев – председател, Албена Стамболова, Катя Атанасова, Анри Кулев и Юри Лазаров.

Номинациите ще бъдат връчени на 29 февруари от 18:00 часа в книжарница „Хеликон България” на булевард „Цар Освободител” № 4.

Деян Енев вече е бил носител на наградата през 2004 г. за „Господи, помилуй”, номиниран е през 2010 г. за „Градче на име Мендосино” и през 2013 г. за „Внукът на Хемингуей”. За Александър Секулов това е втора номинация, първата е през 2012 г. за романа „Господ слиза в Атина”.

Според условията на наградата, отличието се връчва на книги, които по безспорен начин съчетават мощен език със силна идея, книги, които се отнасят към съвременния живот пристрастно и в които българският език присъства като природна стихия“.

Номинираните за наградата “Хеликон” се избират в рамките на четиригодишни сесии с различно жури в състав от писатели, критици, академични литературоведи и журналисти, които участват по своя воля и решават по съвест. Всеки сезон се отличават по три номинации, като в края на годината за голямата награда се съревновават общо 12 заглавия. Сезонните номинации за награда “Хеликон’” се обявяват сред новоиздадените за периода книги в средата на февруари, май, август и ноември. “Хеликон” е единствената награда за постижения във всички жанрове на художествената проза. Печелена е от романи и сборници с разкази, дори от художествено написани мемоари. Всяко жури започва работата си с предефиниране на границите на понятието “художествена проза”, включвайки или изключвайки есеистиката и мемоаристиката.

През годините носители на наградата са били Недялко Славов за романа „432 херца” (2015), Христо Карастоянов за „Една и съща нощ” (2014), Алек Попов за „Сестри Палавееви в бурята на историята” (2013) и „Ниво за напреднали” (2002), Васил Георгиев с „Деград“ (2011), Росица Ташева с “Колкото до шотландеца” (2010), Захари Карабашлиев с „Кратка история на самолета“ (2009), Момчил Николов с „Кръглата риба“ (2008), Емил Андреев с „Проклятието на жабата„(2007), Елена Алексиева с „Читателска група 31“ (2006), Виктор Пасков с „Аутопсия на една любов“ (2005), Деян Енев с „Господи, помилуй“ (2004) и Константин Илиев с „Поражението“ (2003).