fb
БългарияНовини

Рекорден брой деца гласуваха за „Бисерче вълшебно“ 2016

2 мин.

БИСЕРЧЕ ВЪЛШЕБНОГласуването за наградата „Бисерче вълшебно“ приключи в полунощ на 17 април 2016 г., като организаторите от фондация „Детски книги“ отчетоха повишения интерес към конкурса. Точно 4490 деца са дали своя глас за любима книга, сравнено с 3881 по време на третото издание на наградата през 2015.

Книгите, събрали най-много детски гласове, ще бъдат обявени на официална церемония на 22 април (петък). Тогава ще бъдат връчени специално изработените статуетки на победителите в категориите „Откриватели“ (6-8г.), „Мечтатели“ (9-11г.) и „Майстори” (12-15г.), както и в допълнителната категория за мултимедийни и интерактивни детски книги „Иноватори”.

„Отдаваме увеличението в броя на гласовете на въведената от миналата година възможност за колективно гласуване чрез учителите и библиотекарите. За 2016 година получените колективни форми са над 200, докато през 2015 година те бяха около 120”, разказва Валентина Стоева, председател на Съвета на фондация “Детски книги“.

Както и в миналото издание, и тази година всяко от номинираните заглавия е намерило свой поддръжник и така надпреварата между книгите в трите възрастови категории отново е изключително оспорвана.

„Тази година най-голям е броят на гласувалите деца от Силистра. Именно активността на силистренските деца през 2015 година ни накара да изберем крайдунавския град за място на заключителния детски книжен празник „Бисерче вълшебно“ 2016, споделя Лора Филипова, изпълнителен директор на фондацията.

Много игри и забавления пък очакват малките и големи любители на книгите по време набисерче 2016 книжния празник на 26 април (вторник) от 13:00 часа на централния площад в Силистра. В края на събитието ще бъдат изтеглени и имената на деца от почетното жури в наградата „Бисерче вълшебно“ 2016, които ще получат големите награди – 2 броя електронни четци и комплекти с книги от фондация „Детски книги“. По време на книжния празник ще бъдат изтеглени и наградите за активните бисерчета – част от посланическата кампания, започнала през декември 2015 г. Наградите включват пет посещения на български детски автори и комплект с книги на стойност 200 лв.