fb
НовиниПо света

Розамунде Пилхер почина на 94 години

1 мин.

Британската писателка Розамунде Пилхер си отиде на 94-годишна възраст, съобщава The Guardian. Синът ѝ Робин Пилхер потвърди новината, като сподели, че на 3 февруари майка му е получила удар, от който така и не се е съвзела.

Кейти Еффорд, която е директор на Асоциацията на авторите на любовни романи, коментира кончината на знаменитата писателка:

Розамунде Пилхер беше истински пионер. Тя беше първата, която привлече широката публика към семейните саги – къщи, пълни с тайни, семейства, пълни с лъжи, красиви дестинации и увлекателни сценарии. С „Търсачите на миди“ тя промени лицето на романтичната проза.

Розамунде Пилхер се ражда на 22 септември 1924 г. в Лилант, Северен Корнуол. Прописва още на седем години и публикува първия си разказ на деветнайсет. В края на 40-те години започва кариерата си в издателство „Милс и Буун“ под псевдонима Джейн Фрейзър. Сама определя книгите, излезли с това име, като „ужасяващо сантиментални романчета – романтични глупости с рози на корицата“. Дебютът ѝ като Розамунде ПилхерA Secret to Tell, излиза през 1955 г. Следват още осемнайсет заглавия, от които у нас са издадени „Игрите на съдбата“, „Бурен ден“, „Празната къща“, „Зимно слънцестоене“, „Сняг през април“ (изд. „Труд“) и др.

Творбите на Пилхер са продадени в повече от 60 милиона екземпляра по цял свят и много от тях са екранизирани. Книгите ѝ стават толкова популярни, че в родния ѝ Корнуол дори се провеждат туристически обиколки, включващи местата, описани в историите ѝ.

Снимка на публикацията: Murdo Macleod/The Guardian