fb
Ревюта

„Самодивски сезони“ – фентъзи обяснение в любов към българския фолклор

7 мин.
Самодивски сезони - Искра Урумова

Когато учех в горните класове на основното училище, често подготвях уроците си заедно с една моя съученичка в нейната къща. Веднъж баба ѝ беше дошла на гости и ни помогна със знанията си по история. Може би покрай историческата тематика ни разказа за самодивите, които обитават селото ѝ Шишенци, на 40 километра от Видин. Мисля, че тогава за първи път в живота си чух думата самодива. Никога няма да забравя разказа на онази жена за шишенци – щом мръкнело, те залоствали вратите и не посмявали да се покажат навън, тъй като неведнъж през годините изчезвали хора или си губели ума заради онези, които нощем извисявали гласовете си в песни, писъци и плач. Тогава бабата ни разказа и легендата за Кървавата сватба, а днес, години по-късно, тя обитава и интернет пространството. Ако първият ми досег до тази история беше онлайн, никога нямаше да повярвам в подобни думи, но съм запазила спомена за увереността и чистотата в погледа на жената, която може би е била на не повече от шейсетина години. Чувала съм и няколко стряскащи случая на връстници, които са от района или са отишли да „чакат“ да се случи нещо чудновато. Ако ме питате дали вярвам на всичко това, ще ви кажа честно: наистина не бих стъпила в това село. Интересно ми е точно толкова, колкото ме е шубе. Ето защо посрещам книгите по темата с широко отворени обятия.

Всъщност ние нямаме истински сестри. Винаги сме единствени деца, защото самодива ражда веднъж, и то само момиче. Майките ни не са от най-грижовните, растем и без бащи, които плащат за нашата поява с живота си. Наричат ни още „мешани“. Същите сме като самовилите, русалиите и юдите. Разликата със самовилите е в това, че те стават самодиви, след като умрат. Русалиите са русокосите самодиви – по-милостиви са от останалите и по-често лекуват хората. Юдите са най-силните и най-старите. Те са нашите господарки – онези, за които още преди векове са писани легенди.

Първата част от самодивската трилогия на Искра Урумова „Открадното“, излиза през 2017 година под знака на издателство „Думите“. Останалите две книги я следват все на големи празници – Благовещение и Еньовден – през 2018 година. Поредицата жъне сериозен успех сред българската публика и отскоро вече можете да я откриете в общо издание, озаглавено „Самодивски сезони: Откраднато, обречено, опазено“, под крилото на едно от най-големите наши издателства – „Ciela“.

Моята първа среща с „Откраднато“ бе, когато я взех назаем и се влюбих в сюжета ѝ. Върнах заетата бройка и се зарекох да си купя цялата поредица, защото задължително трябваше да я притежавам. Гледах (и гледам!) на тези книги като на съкровище – сбор от безкрайно интересен фолклор, митове и легенди, обяснения за силата на различни билки и въведение в смисъла на празниците, които се отбелязват по нашите земи от столетия. Още повече, че романите са истински туристически наръчник за най-прекрасни кътчета в Родината. Е, за Шишенци се разбрахме, че отдавна съм го отписала като дестинация, но съм попадала съвсем случайно в село Любовище до Мелник и съм ходила на Живата вода до село Боснек, без да знам, че един ден ще искам да ги посетя по друга причина.

Докато се наканя да си купя Сезоните обаче, се оказа, че бройките вече са изключително трудни за намиране на пазара. Все пак успях, с голям зор, да ги издиря, и то малко преди да разбера, че предстои преиздаването им в ново томче. Сега се радвам и на двете издания, които са със страшно красиви корици. Все пак ми се струва, че „Самодивски сезони“ на „Ciela“ е в по-удобен формат, а и е допълнено с някои сцени. Най-важното в цялата тази история със закупуването на книгите е, че никога не забравих за тях и не отпаднаха от списъка ми с желания, макар вече да бяха минали две години от прочита ми на първата. В крайна сметка „Обречено“ и „Опазено“ изобщо не ме разочароваха.

Искра Урумова
(снимка: Личен архив)

Всяка от частите обхваща период от четири години, равняващи се на един самодивски сезон. Проследяваме историята от времето, когато главната геориня – самодивата Неда, е само на шестнайсет и попада в овчарски плен заедно с две от посестримите си. Единствена тя се спасява от лудостта и обикновения живот, който им предстои, понеже техните коси са отрязани, а нейната – не. Младият овчар Марко я разпознава – навремето, когато още са били малки и Неда не е знаела нищо за същносттта си, тя го е скрила и спасила от същата трагична смърт, сполетяла братовчед му Момчил. Овчарят я спасява на свой ред, а и инстинктите му забраняват да постъпи по друг начин.

Въпреки вечната война за власт между самодиви и овчари, Марко не е способен да навреди на невероятната красавица. За сметка на това обаче си позволява да отреже кичурче от косата ѝ – не по-малко магичен сувенир, който задава ново начало на тяхното познанство и заплита събитията в романа. За обикновените мъже е невъзможно да не се влюбят в самодива, ако я срещнат и тя го пожелае. Марко притежава свръхестествени сили, но си остава човек и не бива дори да си помисля да се увлече по Неда. Но задължително трябва да се възползва от шанса си да научи повече за враговете на овчарите сега, когато има този шанс.

Войната между самодиви и овчари нарушава баланса в природата и води до тежки последици за хората. Ето защо мирът между тези две пазителски общности е наложителен. Само че овчарите нарушават примирието и открадват Ковчежето, съхраняващо Картата и Жезъла – артефакти, чрез които се откриват и зареждат златните залежи на България. Овчарите обичат охолството, а самодивите живеят простичко и бедно, но прави ли това едните по-добри или по-лоши от другите? Неда и Марко ще бъдат изправени пред тежки изпитания, за да опазят Своите и себе си. Любовта им е невъзможна, но така или иначе – жива.

Лично аз бях запленена от историята на „Обречено“, не се впечатлих особено от случващото се в „Открадното“ и направо се възхитих на развитието в „Опазено“. Третата част на „Самодивски сезони“ ми стана любима, понеже е изпълнена с предателства и любов, магии и проклятия, отдаденост и честност, страх и примирение. „Опазено“ е същински фентъзи трилър и съвсем задоволителен финал на мистичната трилогия. Шапка свалям на журналистката Искра Урумова за обстойното и задълбочено проучване на българските земи, чиято магия ни препредава чрез едно, бих казала, добро писане, много положителна енергия и осезаема любов към родното. Искрено вярвам, че това фолклорно книжно пиршество заслужава да намери място и във вашите библиотеки и сърца. А във фейсбук страницата на книгата ще откриете допълнителни видеа, снимков материал и… цяла общност, с която да споделяте вълненията, породени от „Самодивски сезони“.

Не пропускайте ревюто на Диляна Денева за „Откраднато“. Представяме ви и едно промоционално видео за новото издание на трилогията:

Можете да поръчате тази книга и други ненамалени продукти от Ozone.bg с 5% отстъпка, като ползвате код azcheta20q4 при завършване на поръчката си. Вижте и всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“.