fb
Ревюта

„Съпругата помежду ни“ – коя съм аз, коя е тя, кой си ти…

6 мин.

Непоколебима съм в отношението си към един от последните романи, издадени от „Colibri“, който предстои горещо да препоръчвам на цялото си четящо обкръжение. „Съпругата помежду ни“ вече съвсем заслужено заема почетното си място сред любимите ми психологически трилъри. Напоследък те сами се отсяват и открояват един от друг, въпреки че всъщност не са чак толкова много като бройка. До неотдавна не четях такива заглавия, а вече усещам, че съм си изградила вкус и предпочитания към жанра.

Може би моите критерии биха се сторили леко занижени в очите на заклетите фенове на трилъра, които поддържат в библиотеките си основно романи на подобна тематика, но за новак в средите на феновете смятам, че вече се ориентирам доста добре. Споделям го, защото много ми се иска поне един човек да отдели от времето си, подтикнат от моето ревю, и да прочете книгата на Сара Пеканен и Гриър Хендрикс.

В началото на романа бъдещата съпруга на Ричард – Нели, е развълнувана и щастлива, че ще се омъжи за човек, който искрено я обича и винаги се грижи за нея, дори тогава, когато тя самата не е наясно, че се нуждае от чужда намеса в живота си. Нейната най-голяма страст са децата и работата й с тях в забавачка, но й се налага да работи и на още едно място като сервитьорка, за да изкарва достатъчно пари.

Разбира се, след сватбата си тя вече няма да има проблем с парите, нито пък ще й се налага да работи. Ще трябва да промени още много неща, както се случва на повечето момичета, когато са се обвързали с влиятелен и богат мъж. Още преди да стигнат пред олтара обаче Нели получава анонимни мълчаливи обаждания и понякога забелязва, че я наблюдава непозната жена. В комбинация със собствените й страхове, тези събития я притесняват ужасно, но все пак подкрепата и обещанията на бъдещия й съпруг, че няма да допусне бившата му да я доближи, й помагат да преминава през дните с усмивка. Предполагам, стана ви ясно, че няма да се случи точно така…

Историята на Нели и Ванеса, както и на любимия им Ричард, е доста интересна и сложна, вплитаща в мрежите си още няколко души. През голяма част от романа наистина ще се чудите на кого да посмеете да повярвате. Всички знаем, че отношенията между хората, особено когато са в брачна или каквато и да е любовна връзка, невинаги излизат на повърхността такива, каквито са в дълбините на действителността. Чия е вината за поредния провален брак? Отговорният никога не е само един, но все пак…

Сара Пеканен и Гриър Хендрикс (снимка: Бил Майлс)

Ясно си спомням объркването, което ме заля, малко преди да съм преполовила историята. Не можех да повярвам накъде вървят нещата и бързах да споделя впечатленията си с моята колежка Цветомила, чието ревю можете да видите ето тук. Благодаря й, че предпочете да ме остави в неведение и ми даде възможността сама да стигна до някои важни заключения, макар да се бях поуплашила, че ще ми убягнат. Не ми се случи – всъщност не вярвам да се случи на никого, така че не се предавайте, когато стигнете до този заветен момент.

За да оценя високо даден сюжет, той би следвало да ме е увлякъл истински още в самото начало, но и да е останал толкова интересен чак до последната страница. Задължително условие е и темата да е успяла да ми бръкне в душичката, да съм я съпреживяла така, все едно описаното се случва на мен. Сигурно се досещате, че подобно потапяне може неминуемо да накара читателя да наостри всичките си сетива, предвкусвайки какво ще се случи на следващите редове. Точно заради тази тръпка четенето е най-любимото ми хоби, а „Съпругата помежду ни“ ми хареса толкова много.

С риск да ви отегча, продължавам да изреждам точките, които би трябвало да покрие един петзвезден (по Goodreads) роман. Изненадващи обрати. Добри писателски умения. Да си личи, че по изданието е работил съвестен екип от преводач, редактор и коректор. Трябва да призная, че тази книга обра точките по всички изброени параграфи. В случая личните ми адмирации са към Надя Баева и колегите й. Наистина ми се иска повече издателства в България да могат да предложат такова добро качество, и то не за сметка на количеството издадени книги.

Бих отправила забележка единствено към корицата. Не към адаптацията на оригиналната, която, впрочем, много ми харесва, а към дебелината на използвания картон. Независимо колко съм се опитвала да предпазя изданието в дрешката си за книги, пак успях доста стабилно да го намачкам, а цената му е над средната за този формат. От друга страна, не бих казала, че не си струва всеки грош, имайки предвид бленуваното удоволствие в ръцете ти да попадне едно толкова изпипано произведение.

Искам да обърна внимание най-вече на факта, че проектът няма нищо общо с повечето написани в тандем заглавия, в които разминаванията между отделните повествователи и техните герои силно се открояват. В „Съпругата помежду ни“ схемата е коренно различна. Пеканен и Хендрикс преплитат идеите и талантите си, за да вдъхнат живот на достатъчно персонажи, които да ви вземат ума.

Обожавам начина, по който авторките разнищват мислите и чувствата на главния герой. Благодарение на тяхната творба имаме възможност още веднъж да си припомним колко многопластово, разбито, но и силно може да бъде човешкото съзнание.

Можете да поръчате книгата с отстъпка от 10% от Ozone.bg и безплатна доставка, като ползвате код azcheta при завършване на поръчката си!