fb
БиблиотекитеНовини

Съвременни творци завладяха „Враца – книжен град“

3 мин.
Директорът на библиотеката Силвия Павлова откри четвъртото издание на фестивала.

Някои от най-популярните съвременни творци гостуваха на четвъртото издание на единствения по рода си в Северозападна България литературен фестивал „Враца – книжен град”, на който „Аз чета” е медиен партньор. Писателят Алек Попов, авторката на бестселъра „Глина“ – Виктория Бешлийска, и любимият поетичен дует – Маргарита Петкова и Добромир Банев, превърнаха фестивалните вечери в празник на писаното слово и книгите, а магичното начало постави Театрална група „ТЕМП“ с ефектно огнено шоу.

В дните от 29 септември до 1 октомври Регионална библиотека „Христо Ботев“ събра на едно място издатели, творци, писатели и поети.

Детските писателите имаха специално място в програмата, а гостуването на създателката на „Детска академия за добри обноски“Невена Басарова, предизвика истински фурор. Авторката на първия наръчник по етикет за деца и родители направи две последователни работилници, за да се срещне с над 100 ученици на възраст от 8 до 10 години от Враца.

Шеметно представяне направи Доника Ризова, която пристигна в града с втората история за Дракончето Ринти – „Дракончето Ринти и Орденът на кралете“. Журналистката и PR плени сърцата на малките читатели още през миналата година, когато за първи път ги запозна с огнедишащия приятел на Грег. Гостите на срещата обаче останаха напълно безмълвни при впечатляващия танцов филм, който е дело на детски танцов състав и съживява сюжета на книгата.

Десетки деца от Враца се потопиха в атмосферата на килийното и на взаимното училище от времето на Възраждането в творителницата „О писменехъ!“ на Диян Павлов – Джими. Той разкри на най-любопитните как предците им са писали буквите в таблички с речен пясък в килийните училища. Кой кого е обучавал и как в първите класни училища в тогавашните времена, когато българският народ е бил под чуждо владичество. Кои са били предметите, които са изучавали на родния си език.

Книжен базар беше подреден в последния фестивален ден, а под белите шатри врачани и гости на града имаха възможност да избират от стотици заглавия от издателствата: „Изида”, „КВЦ”, „Книги за всички”, „Персей”, „Туй-Онуй”, „Фют”, както и да пазаруват от книжарница с мисия „Извор” от Челопек – първото българско село на книгата. Като награда в специална онлайн игра петима късметлии спечелиха ваучери за книги, които използваха по време на базара.

Книжното изложение беше съпътствано и от творчески работилници, сред които ателие „Глаголица”, „Макиаж“ и рециклиране на хартия.

Голямата атракция на базара беше електрическият библиобус на Регионална библиотека – Враца, който вече пътува към своите първи читатели. 

В рамките на фестивала е подредена и изложба на карикатуриста Ивайло Никодимов „Сладко от киселици”.

Събитието се организира в партньорство с Регионално управление на образованието, Община Враца, Търговско-промишлена палата, Младежки център – Враца и Сдружение „Книгини”.

Литературният фестивал се финансира от фонд „Култура“ при Общински съвет – Враца и се осъществява с подкрепата на „Н. Алексиев 65“ ЕООД.