fb
НовиниПо света

“Себичният ген” на Ричард Докинс е най-вдъхновяващото научно произведение

2 мин.
richard-dawkins

Проучване на Британското кралско научно дружество обяви “Себичният ген” на Ричард Докинс за най-вдъхновяващата книга на всички времена в научната литература, съобщи The Bookseller. На второ място в класацията се нареди “Кратка история на почти всичко” на Бил Брайсън, следвана от “Произход на видовете” на Чарлз Дарвин.

Резултатите от изследването бяха обявени в Британската библиотека по време на отбелязването на 30 години от основаването на наградите за научна литература. Трудът на Докинс се класира на първо място в анкета сред 1, 300 читатели, които избираха измежду 11 книги, подбрани от главния библиотекар на Кралското научно дружество Кийт Мур. Сред останалите заглавия бяха също “Кратка история на времето” на Стивън Хокинг, “Безсмъртната Хенриета Лакс” на Ребека Склут и “Смълчана пролет” на Рейчъл Карсън.

Според Мур, възможността да се включат трудове от разнообразни области, показва стабилност и добро развитие на научната литература.

“Най-добрата научна литература е също толкова обогатяваща, жива и завладяваща, колкото и останалите литературни жанрове. Надявам се, че хората, които смятат, че науката не е за тях, ще посегнат към някое от тези заглавия и ще поемат на ново културно пътешествие”, допълни главният библиотекар.

Наградата за научна литература на Кралското научно общество (The Royal Society Insight Investment Science Book Prize) се връчва за изключителни общодостъпни научни произведения на автори от целия свят. Сред досегашните лауреати са писатели като Стивън Хокинг, Джаред Даймънд, Стивън Джей Гулд и Бил Брайсън. Номинациите за наградата за 2017 година ще бъдат обявени на 3 август, а призът ще бъде връчен на 19 септември.