fb
Книги и киноСпециални

Съвременен ТВ Шерлок вдига продажбите на Артър Конан Дойл

1 мин.

Скок от 180% на продажбите на всички книги за Шерлок Холмс в Англия за последните 3 седмици. На какво друго може да се дължи това, освен на добър филм с великия детектив.

Само седмица след като бяха излъчени първите три епизода на мини-сериала „Шерлок“, който разказва за съвременните приключения на Холмс (Бенедикт Къмбърбач), продуцентите от ВВС1 обявиха, че готвят и продължение на поредицата.

Както обикновено се случва с хитовите екранизации на писано слово, продажбите на книги по темата скачат рязко. Включената в поредицата Penguin Classics „Приключенията на Шерлок Холмс“ бележи ръст на продажбите с 83% за последните три седмици, а покупките на джобната версия на изданието скачат с цели 200%. „Баскервилското куче“ от поредицата с класика на издателство Wordsworth пък отбелязва ръст от внушителните 431%.

Макар и не толкова сериозно, покачване се наблюдава и в продажбите на свързаните с романите на сър Артър Конан Дойл книги. Издадената от Macmillan Books „Мъртвият облак“ на Ендрю Лейн, която проследява приключенията на младия Шерлок, е качила продажбите си с 18%, а наполовина са се повишили „Книгата на Mammoth за приключенията на Шерлок Холмс“ от Mammoth и издадената от Quirk „Наръчникът на Шерлок Холмс“ на Рансъм Ригс.

Британските издатели обаче не са учудени от тези скокове в продажбите. Според тях е напълно нормално интересът към Шерлок да се увеличи около филма, особено когато става въпрос за съвременна версия. Много от читателите просто искат да се запознаят с оригиналните истории, казват издателите.