fb
БиблиотекитеНовини

Шуменската библиотека и тази година с активна лятна програма

3 мин.

За осма поредна година Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров” организира летни занимания за деца, съобщават от институцията. „Искаме да подарим на малките и по-големи шуменчета едно незабравимо, забавно, но същевременно и полезно лято, изпълнено с игри, но и с много откривателства за магията на народните танци и различните изкуства и за вълшебния свят на книгите и четенето“, казват библиотекарите.

В рамките на традиционната Детска работилница за изкуство, която това лято е под наслов „Пъстрият Шумен”, библиотеката организира два клуба – по авиомоделизъм и за народни танци, и три приложни ателиета. Малчуганите, избрали клуб „На крилете на мечтите”, ще изработят модели на самолети от картон и ще участват в състезание с изработените модели. Заниманията в клуба са предвидени в периода 30 юни–4 юли и са подходящи за деца от първи до седми клас.

Клуб по народни танци „Аз съм българче” отваря врати в периода 7-18 юли, като записалите се в него деца ще бъдат запознати с характерните особеностите на българските народни танци и с фолклорни текстове от различните фолклорни области на България, а също така ще разучат танци от различните области. Заниманията в клуба по народни танци също са предвидени за деца от първи до седми клас. chilingirov

Приложно ателие „Пъстър свят” ще работи от 21 юли до 8 август и е предвидено като възможност за ангажиране на малчуганите в предучилищната възрастова група 5-7 години. Ателието предлага развитие на техните приложнотворчески умения чрез изработване на различни предмети и декоративни елементи от цветни хартия и картон и от пластилин.

В рамките на творческо ателие „Магия от хартия” децата ще изработят хвърчила, ще бъдат запознати с техниките на древно японско изкуство оригами и на изкуството квилинг и ще изработят предмети и декоративни елементи в тези техники. Заниманията в ателието са предвидени в периода 11-22 август и за деца в начална училищна степен (I-IV клас).

От 25 до 29 август за деца от първи до седми клас в библиотеката ще отвори врати ателие „Цветни летни идеи” за изработване на бижута и интериорна декорация от полимерна глина, дървени елементи и текстил.

Част от детското лято в библиотеката е и лятната фотошкола за деца „Шумен през моите очи”, организирана по проект пред Общински фонд „Култура”. Заниманията във фотошколата ще се състоят в периода 14 юли – 29 август в две възрастови групи: за деца от първи до четвърти клас – всеки понеделник и четвъртък в посочения период от 10.00 до 12.00 ч. и за деца от пети до седми клас – отново от 10.00 до 12.00 ч., но всеки вторник и петък. Участниците във фотошколата ще бъдат запознати с историята и тънкостите на фотографското изкуство и ще имат възможност да развият усет за естетика на фотографските изображения, както и да придобият или усъвършенстват фотографските си умения в предвидените практически занятия. Изискването към всички малчугани, проявяващи интерс към лятната фотошкола, е да притежават фотоапарат или телефон с камера.

По традиция летните занимания за деца в библиотеката ще приключат в края на месец август с детско парти и с изложба базар на изработените в различните ателиета изделия. Част от финалната проява на Детска работилница за изкуство 2014 ще е и фотоизложбата с творби на участниците в лятна фотошкола „Шумен през моите очи”.

Записването за летните детски клубове и ателиета се осъществява на место в Детски отдел на библиотеката срещу читателска карта.