fb
Ревюта

“Снежното мече” помага на Сара да порасне

2 мин.
Snezhnoto meche Holi Ueb

Snezhnoto meche Holi UebСара гостува на дядо си в неговата усамотена стара къща. Снегът не спира да вали, а тя тъгува за майка си. Сара обича да прекарва зимите при дядо си, но в предишните години с нея са били и родителите й. Този път е сама, защото родителите й чакат всеки момент да се роди нейното братче. Сара се притеснява, че ако натрупа много сняг, няма да може да се прибере вкъщи за Коледа. Дядо й се опитва да я разведри с истории от неговите експедиции в Арктика, дори построява истинско иглу в двора, а Сара си прави мече от сняг, което много прилича на бялото мече Питър от разказите на дядо й.

Една нощ тя се събужда и открива, че светът изведнъж се е променил. Момичето трябва да се откъсне от уюта и сигурността на дядовата къща и да се отправи на пътешествие, изпълнено с опасности, но и нови приятелства. Дали Сара няма да научи продължението на историята за бялото мече?

Холи Уеб съчетава магическите елементи на приказка с реални събития от живота на децата. Особено силен е мотивът за страха от промяната, която поражда тревожност и предчувствие за нещо лошо. Сара тепърва започва да осъзнава, че животът е нещо изменчиво – онова, което й е доставяло удоволствие миналата година, сега не й носи радост, защото на преден план идват други чувства и притеснения. Детинската вяра, че светът е място, където ти изпълняват всички желания, отстъпва на разбирането, че един сняг може да провали всичките ти планове за Коледа. Тя трябва да напусне сигурността на дядовата къща и да преживее истинско снежно приключение, което ще й даде увереност, че може да се справи с новите неща в живота си.

„Снежното мече“ (изд. „Фют“) е чудесна история за порастването, семейните отношения и връзката с природата. Деликатните черно-бели илюстрации на Artful Doodles я допълват и подчертават ключовите моменти. Неповторимата атмосфера на Арктика, интересните факти за ежедневието на ескимосите и съдбата на мечето Питър ще накарат децата да се почувстват като в истинска вълшебна бяла приказка.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.