fb
Ревюта

Социалният БУМ! и твоето по-добро онлайн присъствие

4 мин.

socialnijat-bum1Досега нямах особено мнение за Джефри Гитомър. Имам предвид, наистина нямах. Бях чувал за няколко негови заглавия, в които наличието на думата „Библия“ ме държеше доста надалеко (споменах за това определение и в ревюто за „Партизански маркетинг“), както и за неособено сполучливия му семинар в София преди няколко години. Тази книга осветли малко нещата и му добави няколко плюса – чудесно подбрана тематика, добър екип от специалисти, които да спасят съдържанието, готин и ненатрапчив стил на писане.

Тематиката – „бизнес социални медии“ – повече от удар (не само за Гитомър, но и за българския издател „Изток-Запад“), защото подобен род литература твърде рядко се среща извън специализираните онлайн медии. И в същото време опасен заради прекалено динамичното развитие на социалните медии и тяхното бизнес приложение.

В „Социалният БУМ!“ Джефри Гитомър обяснява какво са социалните медии, как могат да бъдат превърнати в бизнес социални медии. Като един истински гуру в областта на продаването (или поне представящ себе си по този начин), той е осъзнал достатъчно рано колко важно е да си „социален“, ако искаш да продаваш, и се е гмурнал в морето на социалните медии – така че има и съвети за споделяне. И честно казано – нелоши. Съсредоточил се е върху Facebook, Twitter, LinkedIn и YouTube и дава един доста добър социалномедиен микс за правене на бизнес – B2C* мрежа, микроблогинг** платформа, B2B*** мрежа и платформа за видеосподеляне.

На практика „Социалният БУМ!“ не е гениална като съдържание, а просто „потапя плувката“. С това обаче тя привлича хората в нови дълбини за правене на бизнес, защото голяма част от стотиците милиони потребители на социалните медии нямат никаква идея колко полезни могат да са те за техните продукти. Ако книгата има един основен недостатък – това е липсата на глава за Google+, но причината там е една – през март, когато книгата излиза на английски, социалната мрежа на Google все още е тайна…

Ако има основно предимство – това е ползването на външни автори за издаването на тайни за по-добро представяне в различните мрежи – нещо, което много силно издигна Гитомър в очите ми. Въведението в главите за всяка една от четирите типа социални медии е лично от Гитомър, но след него следва малко по-дълбочинно показване на техниките, с които да накарате тези социални медии да работят за вас и вашия бизнес. И то е направено от доказани специалисти с дългогодишен опит в сферата си.

И да, дори да нямате собствен бизнес, хитринките в тази книга могат без проблем да работят и за личното ви позициониране онлайн като експерт или просто като много готин и интересен човек. От вас зависи как да монетизирате преимуществото си след това.

Консултирах българското издание на тази книга и почти месец след като я прочетох за пръв път, все още ми държи влага и кеф – добре е подобни неща да излизат и у нас, въпреки че се изисква много смелост. Задължително я прочетете, ако имате какъвто и да е досег с правенето на бизнес – сис сигурност ще ви отвори очите за много неща.

P.S. Преводът на business social media, ползван от издателството, е „социални бизнес медии“, но лично според мен по-правилно е „бизнес социални медии“, което на практика е смисълът, ползван и от Гитомър – „социални медии, ползвани за правенето на бизнес“.

* B2C (business-to-consumer) – бизнес-към-потребител ориентиран е този бизнес, който продава стоки и услуги директно на краен потребител
** микроблогинг – публикуване на кратки публикации (най-често до 140 знака) в блогов формат
*** B2B (business-to-business) – тук транзакциите от стоки и услуги се предоставят от един бизнес на друг бизнес