fb
Ревюта

„Спасяването на Франческа” – различен и неповторим YA роман

3 мин.

Хубаво е, когато книгите ни учат как да се справяме с ежедневните проблеми в живота ни, особено в крехката тийнейджърска възраст. Благодарна съм за тези произведения, защото често се случва да имаме нужда от спасение, докато растем. Такъв съвременен YA роман е „Спасяването на Франческа” от Мелина Маркета (изд. „Millenium).

Книгата ни потапя в живота на шестнайсетгодишната Франческа – момиче със силен характер, в което намерих и себе си. Тя учи в доскоро мъжката гимназия „Сейнт Себастиан”, където момичетата са около 30 и от тях зависи дали ще се обединят пред момчешкото царство, което ги подлага на постоянни унижения, или ще се игнорират.

В началото Франки се опитва да страни от останалите си съученички, но не й е лесно да бъде аутсайдер пред лицето на безмилостната дискриминация. Постепенно се сприятелява с няколко момичета, чиито личности са изключително интересни и разнообразни. Докато четях романа, се възхищавах как, въпреки различията, те могат да бъдат искрени една с друга и да се забавляват.

Много ми хареса, че родителите също са представени със свой собствен характер и че съществува семейство в истинския смисъл на думата. Повечето YA романи не обръщат толкова внимание на домашната обстановка, а ни запознават само и единствено с главните герои и тяхното развитие.

Мелина Маркета (снимка: Chachic’s Book Nook)

За разлика от живота на Франки в училище, атмосферата в дома й става все по-напрегната. Преди майката на тийнейджърката винаги е била зад гърба й и я е окуражавала, но сега е в дълбока депресия, а причината е неизвестна. В тези мрачни дни, когато Миа дори не става от леглото, бащата на Франки е принуден сам да се грижи за нея и по-малкия й брат, което впоследствие се оказва голямо изпитание и за двете страни. Според мен въпросното препятствие е доста добре изразено и показва силата на характера на майката, която досега се е грижела за всичко.

Стилът на Мелина Маркета ме грабна с реалистичната идея за живота на едно момиче, учещо се да порасне в училище и извън него. Приятелството и романтиката в книгата  са представени изключително непринудено и истински.

“Спасяването на Франческа” ми помогна да се почувствам разбрана и ми показа, че не съм сама в трудното начинание да порасна. Приобщи ме към приятелската група на Франки, изпълни ме със смях и веселие. Успя да ме докосне с осъзнаването, че нищо не е вечно и че трябва да ценим близките си хора.

Препоръчвам книгата на всеки, без значение, че е предвидена за тийнейджъри. Романът е болезнено откровен и вярвам, че най-различни видове читатели, независимо от възрастта, има какво да научат от него.

Не пропускайте и ревюто на Цвети Дукова тук, както и отизва на Лора от „Детски книги“ тук. За Франческа разказват още Бела Чолакова в „Момичетата от града“, Елис Емин в „Под моста“, както и блоговете „Книгоядец“, „My books are My world“, „Книжни Криле“ и „The Strange Universe“.