fb
КнижарницитеНовини

„Стара хартия за нова книга“ през септември в София, Хасково, Варна и Русе

3 мин.

Под надслов „Почисти и прочети“ за четвърти пореден път ще се проведе кампанията„Стара хартия за нова книга“, организирана от „ЕКОПАК“ и книжен център Greenwich с медийната подкрепа на „Аз чета“. От миналата година инициативата е национална, като освен в София, събития ще се проведат и в Хасково, Варна и Русе.

Децата отново ще имат възможност да научат повече за рециклирането, да разберат как да пазят природата и да събират разделно отпадъците – и междувременно сами да си изберат книжки. Всяко дете, което доведе възрастен придружител с поне 5 кг. стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор, както и подаръци от партньорите на празника.

Колкото повече стара хартия съберат децата, толкова повече дървета ще спасят от изсичане“, напомнят организаторите.

В Хасково събитието ще се проведе на 10 септември от 10.00 до 14:00 ч. на сцената на пл. „Свобода“ в рамките на седмицата на празниците за деня на града. Инициативата в София ще се състои на 11 септември от 10.30 до 19.00 ч. на бул. „Витоша“ пред Книжен център „Гринуич“ под патронажа на кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Във Варна „Стара хартия за нова книга“ е на 17 септември от 10.00 до 14.00 ч. на „Морска гара“ в рамките на фестивала „Funcity+“ и в подкрепа на кандидатурата на Варна за Европейска младежка столица. Последното събитие ще е в град Русе на 18 септември от 10.00 до 14.00 ч., а празникът ще се състои на пл. „Свобода“ пред Съдебната палата.

Лице на кампанията „Стара хартия за нова книга“ тази година е Добрият великан – героят от дългоочаквания филм на Стивън Спилбърг по книгата на Роалд Дал „ГДВ“. А децата, участвали в събитията, ще имат възможност да спечелят покани за гала премиерата в София или билети за филма в останалите градове в страната.

Момент от спектакъла „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“

Момент от спектакъла „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“

В програмата на четирите събития е включен и екотеатърът „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка“ – три животинчета, които живеят в парка и се хранят с отпадъци от опаковки. След шоуто всяко дете ще получи комикс книжка за оцветяване с историята на героите, представена от Театъра на приказките – София. Предвидени са забавни викторини на литературна и екотематика с много подаръци и приятни изненади за децата и техните родители, с много музика, танци, игри и интересни предизвикателства. В следобедните часове за настроението на всички присъстващи ще се погрижат детски и тийнейджърски вокални групи и танцови състави.

Средствата от събраната стара хартия в четирите града ще бъдат използвани за публикуване на специалното издание на кампанията „Ти можеш да спасиш планетата“, предварително осигурено от „ЕКОПАК България“ АД.

Над 9 300 деца се включиха в трите издания на инициативата досега през 2013, 2014 и 2015 г. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране повече от 50 тона хартия и получиха над 10 000 книжки. Така всички заедно бяха спасени от изсичане 657 дървета.

Кампанията „Стара хартия за нова книга“ е подкрепена от издателствата „Хермес“, „Бард“, „Книгомания“, „Фют“, „Егмонт“, „Труд“, „Дамян Яков“, „Сиела“, „Софтпрес“, „ПАН“, „Златното пате“, „Албо груп“. Партньори на инициативата са издателство „Ентусиаст“, „Забавното четене“ и BS Films.

Медийни партньори са „Аз чета“, Нова ТВ, ploshtadslaveikov.com, clubz.b, dnes.bg, az-deteto.bg.

[ + ]