fb
НовиниПо света

Световноизвестният датски автор Йеспер Юл е починал в дома си

2 мин.
Снимка: http://www.jesperjuul.com

Датският семеен терапевт, педагог и автор на редица книги за отглеждането и възпитаването на децата Йеспер Юл е починал на 71-годишна възраст, съобщиха от фондация Family Lab.

През 2012 година той беше диагностициран с тежко неврологично заболяване, което ограничава сериозно физическите му движения и прекара в болница 18 месеца. След като беше изписан, той се прибра в дома си и призна, че въпреки желанието си повече не може да пътува.

От фондация Family Lab публикуваха писмо от сина на Йеспер Юл – Николай, в което се съобщава, че талантливият автор си е отишъл от този свят на 25 юли в 13.00 часа. „Той беше в болница заради пневмония, но се прибра у дома, тъй като се почувства по-добре и заспа в леглото си. Неговата неуморна битка с огромната болка в продължение на толкова много години заслужава огромно възхищение“, пише в писмото.

Юл е известен заради новаторското си мислене по отношение на отглеждането на децата. Основната му цел беше да вдъхновява, подкрепя и помага на родители и специалисти в името на социалното и умствено здраве на новото поколение. Автор е на една дузина книги, посветени на семейството и децата. Най-популярната сред тях, „Твоето компетентно дете“ (1995), е преведена на 18 езика.

В нея той защитава идеята, че семейството следва да се гради не на авторитарна власт или демократично потисничество, а на достойнство и взаимност между родител и дете. Според него децата умеят компетентно да изразяват чувствата си от самото си раждане и са готови да съдействат и че родителите са тези, които трябва да се вслушват и да се учат от децата си. Книгата насърчава родителите да възприемат годините, посветени на отглеждането на децата, като вълнуващ период на развитие и израстване за цялото семейство.

Снимки: www.jesperjuul.com/familylab.de