fb
Ревюта

“Светът в очите на Боб” е някак красив и трогателен

2 мин.

180602_bTрудно е да не обичаш котки. Още по-трудно е, когато става дума за оранжев, безобразно сладък котарак, който носи шалове. Именно това беше причината да посегна към “Светът в очите на Боб” – историята на преодолелия наркотичната зависимост Джеймс и неговия котарак спасител Боб.

Книгата е продължение на “Уличният котарак Боб” и изследва преди всичко начина, по който младият Джеймс променя собствения си светоглед благодарение на малките неща от живота, които му показва рижият котарак. 

“Светът в очите на Боб” е челен сблъсък с живота на улицата, с трудностите да се бориш със собствените си демони и същевременно да живееш нормално в големия град. Както казва самият Джеймс, не хората избират котките, а котките сами избират стопаните си, така че срещата му с Боб може да се нарече съдба. 

Когато достига дъното, останалият без дом Джеймс случайно се среща с котарака, който пък отказва да го изостави. Всъщност Боб подава приятелска лапа, която издърпва мъжа на повърхността, към истинския живот и истински важните неща в него. 

Книгата разказва изключително леко за един труден път, за една тежка история, лошите моменти от която остават в миналото. Благодарение на Боб. Благодарение на волята на Джеймс. 

Това, което харесах в “Светът в очите на Боб”, е новият поглед към света на бездомните. Джеймс съумява в тази кратка книга да припомни, че не всеки, който спи под мост, е лентяй или наркоман. Често там нощуват хора, които са загубили всичко без да имат лична вина за това. 

От своя страна, Боб рисува собствения си път към сърцата на много хора. Той е добре възпитан, чаровен, а вече е и голяма звезда. Въпреки това остава рамо до рамо с Джеймс, с когото споделят едно искрено и красиво приятелство. 

Да харесаш Джеймс и Боб не е никак трудно. Да се трогнеш от историята им е изключително естествено. “Светът в очите на Боб” ще ви припомни, че трябва да се усмихвате повече, да се радвате на всичко, което имате, и да оценявате малките неща. Ако ли не, в живота ви със сигурност ще се появи някой Боб, който да ви подаде рижата си лапа!

[ + ]