fb
НовиниПо света

Тазгодишната награда „Франц Кафка“ отива при Едуардо Мендоса

1 мин.
Eduardo Mendosa

Eduardo MendosaИспанският писател Едуардо Мендоса Гарига е отличен за наградата „Франц Кафка“ 2015, научаваме от сайта на Обществото на Кафка, което връчва приза.

Повод за отличието са изключителните произведения на Мендоса, които се харесват на неговите читатели „независимо от техния произход и култура“. Тазгодишният лауреат беше избран в понеделник от международно жури в Прага, а наградата ще му бъде връчена през октомври.

Едуардо Мендоса Гарига е роден в Барселона и е едно от големите имена в съвременната литература на Испания. Автор е на 14 романа, студии и театрални творби. У нас са издадени 6 негови книги (ИК „Колибри“), сред които „Ни вест от Гурб“, „Със зъби и нокти“, „Маслиновият лабиринт“ и др.

„Един от най-уважаваните и най-превеждани съвременни испански писатели се чувства поласкан от наградата и ще пристигне в Прага през октомври, за да я приеме“, съобщава Даниела Ухеркова от Обществото на Кафка.

Международната награда за литература „Франц Кафка“ се връчва още от 2001 г. на писатели, чиято работа е изключителна от гледна точка на своето художествено качество, независимо от техния произход и култура, подобно на родения в Прага германски евреин Франц Кафка. Това е единствената международна литературна награда, която ежегодно е връчвана в Чехия. Носителят й получава бронзова статуя, която е умалено копие на паметника на Франц Кафка в Прага, дело на художника Ярослав Рона. Наградата има и парична стойност от $10,000. Сред предишните лаурети са имената на Филип Рот, Елфриде Йелинек, Харолд Пинтър, Харуки Мураками.