fb
10, които...Специални

The New York Times Book Review избра десетте най-добри книги за 2017 г.

6 мин.

По традиция редакторският екип на The New York Times Book Review обявява списък с десетте най-добри книги за изминалата година. Представяме ви кратко описание за всяко от избраните заглавия и се надяваме скоро да се радваме и на българския им превод!

 

Autumn от Али Смит

В сърцето на романа стои необикновеното приятелство на възрастен композитор и детето на негов съсед. Действието прескача напред-назад във времето, от 60-те години на миналия век до ерата на Брекзит. Романът е сред шестте финалисти за престижната литературна награда Man Booker за 2017 г. Представлява първа част на замислена като тетралогия поредица и поставя важни въпроси – за големите идеи, малките открития и изследването на въображението.

 

 

Exit West от Мохсин Хамид

Наглед простият замисъл на Мохсин Хамид се превръща в завладяваща история за двойка, която бяга от гражданска война чрез дълбока медитация в психологията на изгнанието. Магични врати разделят познатото нещастие на стария свят от непознатите рискове на новия, докато мигрантите се учат да импровизират в своето оцеляване. Хамид е написал роман, в който истина и измислица се сливат, за да покажат преплетените връзки на всичко в живота ни.

 

 

Pachinko от Мин Джин Лий

Това е вторият роман на писателката с корейско-американски произход. Представлява хроника на четири поколения на етническо корейско семейство. Историята започва в окупираната от Япония Корея в началото на XX век, продължава в Страната на изгряващото слънце в периода преди Втората световна война и се разпростира до края на 80-те години на миналия век. Основните теми се въртят около търсенето на идентичност, родната земя и чувството на принадлежност. Зашеметяващият роман на Лий подсказва, че стига да имаме достатъчно търпение и състрадание, бихме могли да надникнем в душата на човек, а там най-вероятно ще намерим безброй лични копнежи, надежди и страдания.

 

The Power от Наоми Алдерман

Романът преплита историите на своите герои: нигерийско дете, осиновено момиче с родители, които крият своята религиозна идентичност, американски политик, лондончанка от особено семейство. Нещо свръхестествено се случва и младите момичета придобиват огромна физическа сила – причиняват агонизираща болка, дори смърт. Това променя света завинаги. Алдерман представя провокативната идея, че ужасите на историята са неизбежни – винаги ще има злоупотреба с власт, а справедливостта не е гарантирана.

 

Sing, Unburied, Sing от Джесмин Уорд

Джесмин Уорд е първата писателка в историята на Националната литературна награда на САЩ (National Book Award), печелила я два пъти. През 2011 г. тя беше отличена за романа си Salvage the Bones, посветен на жертвите от опустошителния ураган Катрина.  В Sing, Unburied, Sing авторката дава живот на своите герои, до един принадлежащи на маргиналните прослойки в обществото – бедни хора, живеещи в провинцията, пристрастени към наркотици, членове на криминалния контингент. Историята има мистично звучене и докосва темата за социалните и расовите различия. Лиричният стил на писане на Уорд е високо ценен както от литературната критика, така и от читателите.

 

The Evolution of Beauty: How Darwin’s Forgotten Theory of Mate Choice Shapes the Animal World — and Us от Ричард О. Пръм

Научният труд на Пръм е изключителен, тъй като дава нова гледна точка върху еволюцията. Книгата  има потенциал да промени възгледите ни по фундаментални въпроси и начина, по който гледаме на собственото си тяло. Пръм излага тези, базиращи се на идеите на Дарвин за еволюцията – видовете не само се адаптират към околната среда, а нещо повече стои зад изборите им. Естетиката и красотата играят важна роля в процеса на развитието на човешкия род.

 

Grant от Рон Чернов

Биографията на Чернов разкрива непознати факти за живота на Юлисис С. Грант – генерал от армията на Съюза по време на Гражданската война в САЩ и осемнайсети президент на страната. Носителят на „Пулицър“ Чернов поставя акцент върху пренебрегваните успехи и постижения на Грант като държавен глава и военен.

 

 

 

Priestdaddy от Патриша Уокууд

Мемоарът на Уокууд намери място и в редакторския избор за 20 най-добри книги за годината на Amazon. Историята е трогателна и забавна. Бащата на писателката не е като повечето римокатолически свещеници – носи шорти, гледа екшън филми и свири на китара. Дъщеря му пък е поетеса с цветущ език, отдавна загубила доверие в църквата. Когато неочаквана криза става причина тя и съпругът й да се преместят при родителите на Патриша, двете поколения се сблъскват епично.

 

 

Prairie Fires: The American Dreams of Laura Ingalls Wilder от Каролин Фрейзър

Милиони читатели по света са убедени, че познават живота на авторката на „Малка къща в гората“ и „Малка къща в прерията“. Лора Инголс Уайлдър е родена в семейство на „пионери“ – така са наричали американските заселници, които първи проникват в земи, все още заселени с индианци и пълни с диви зверове. Книгите на Инголс са вдъхновени от собствените й преживявания, но пълната история на необикновения й живот остава неразказана. Досега. Каролин Фрейзър изчита куп непубликувани писма, ръкописи, дневници и финансови извлечения на писателката и създава изчерпателна и изключително интересна биографична книга. В нея се описва и малко изучаваната и противоречива връзката на Инголс с дъщеря й – журналистката Роуз Уайлдър Лейн.

 

Locking Up Our Own: Crime and Punishment in Black America от Джеймс Форман Джуниър

Като бивш публичен защитник във Вашингтон, Форман разказва увлекателно действителни истории за политици, граждански активисти, полицейски служители, престъпници и техните жертви. Той изследва с емпатия живота на хора, изпаднали в тежки житейски дилеми – жени и мъже, които е защитавал в съда. Книгата помага на читателя да разбере по-добре принципите на наказателната система и нейната роля за обществото.

 

 

Снимки: The New York Times Book Review

[ + ]