fb
Ревюта

Отново открадната шапка в “This Is Not My Hat” на Джон Класен

2 мин.
This is not my hat Jon Klassen

This is not my hat Jon KlassenКанадският илюстратор и автор Джон Класен ме впечатли силно с първата си детска книжка „I Want My Hat Back“ и не се сдържах да не ви разкажа за нея, въпреки че не се намира на български. Скоро след това се сдобих и с втора детска книжка„This Is Not My Hat“ (Walker Books), на която той е автор и илюстратор.

В нея пак става дума за шапка (какъв ви е проблемът с шапките, г-н Класен?). Този път малка риба е отмъкнала шапката на д-о-о-о-ста по-голяма риба. Рибокът опитва да убеди себе си и читателя, че не е сторил кой знае какво, но все пак решава да се скрие в подводен гъсталак от законния собственик на аксесоара. Ще забележи ли голямата риба кражбата и ще остане ли ненаказан малкият крадец?

В типичния си минималистичен стил Джон Класен разказва леко непочтителна история, с елегантен хумор, без фалшиво лицемерие пред „крехката“ детска душевност и смекчаване на заслуженото възмездие. Илюстрациите му отново са великолепни и изразяват повече от думите. В четири поредни илюстрации например, само чрез промяна на очите на голямата риба, той разкрива осъзнаването на кражбата. Всъщност недоизказаното в текста и непоказаното в илюстрациите има голямо значение и именно затова харесвам Класен толкова. Той не подценява малките читатели като им натрапва развръзката и поуката ненужно директно. Всеки се досеща каква е съдбата на малкия крадец на шапки, макар това да не е изрично казано или нарисувано.

През 2014 година Джон Класен е отличен със златен медал за илюстрация на детска книга „Кейт Грийнауей“ за „This Is Not My Hat“ и по мое мнение съвсем заслужено. Надявам се скоро той да бъде представен и на българските деца, защото те го заслужават.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.