fb
Ревюта

„Тоби“ – малкото момче срещу големия свят

4 мин.
Tobi Timote dyo Fombel

tobi timote dyo flambelКнигата “Тоби” на френския писател Тимоте дьо Фомбел ме впечатли по няколко параграфа…

Първо, главният герой Тоби е милиметър и половина и живее на дърво. Какво пък толкова, ще си кажете, но ако се замислите какъв е животът върху огромното дърво за такова мъниче, ще разберете колко сила, смелост и издръжливост се изискват, за да прескачаш насам-натам из клонаците.

Второ, книгата ме завладя бавно и неусетно, впримчвайки ме в нишките си до такава степен, че с нетърпение очаквах срещата с малките дървесни човечета. Светът в миниатюра, пресъздаден от автора, ме плени и ме накара да се вгледам в детайлите – нещо, което често забравяме. А в детайлите се крие цялата вселена!

Както вече споменах, Тоби е миниатюрно момченце, живеещо със своето семейство върху голямото дърво. Дървото е единствения свят, който обитателите му познават и е единствен източник на храна и дом. Бащата на Тоби – Сим Лолнес, е гениален учен, открил тайната на Балайна. Майката Мая пък е дъщеря на богатата скъперница Радегонда Алнорел, владееща почти цялото дърво. Малкият Тоби, освен че е доста палав и любознателен, се оказва и доста смел и находчив. Положителните му качества обаче се проявяват тогава, когато семейството е прокудено от къщата си във Върхарите в Долния клонак.

Ако за родителите на момчето преместването е шок (никой не харесва Долния клонак), то за Тоби настъпват дни на безгрижни игри и изследователска дейност. В съседство с тях (на няколко часа път) живеят както семейство Торнет, така и приятните Аселдорови. От тях Тоби се научава да свири на топчета, а и те му разкриват тайната: близо до тях живее Елиша.

Елиша ще промени целия свят на малкия герой. Тя е сериозна, с огромни очи, които гледат прямо. Освен това се смее искрено и е доста умна. Има тайнствени татуировки на стъпалата си, светещи в синьо, и умее да използва думите съвсем на място. Тоби неусетно разбира, че Елиша е единственото същество, което няма да го предаде…

Раят за Тоби свършва, когато родителите му са пленени от дървесния мафиот Джо Мич. Той иска тайната на Балайна, сътворена от бащата Сим, и не се спира пред нищо, за да я получи. Момчето успява да избяга от похитителите, но по петите му се втурват цели потери от главорези, ловци на хора и предатели. Да, предатели, защото наградата за главата на Тоби е един милион! Малкото човече преживява нечовешки мъчения, измъква се от безнадеждни ситуации и закалява волята си до крайна степен. Усилията на преследвачите да го унищожат се провалят почти до самия край. Но можеш ли да устоиш на желанието да спасиш родителите си, макар и с риск за живота си?

Тоби не е някой супергерой, който лети от клон на клон и раздава справедливост. Той притежава напълно човешки качества, които използва по правилен начин: любознателността и умението да разсъждава му помагат да намира верния път; способността да слуша останалите му носи прозрения в трудните моменти; смелостта и човечността го превръщат в онова, което всеки от нас би желал да бъде.

“Тоби” е прекрасна книга, която с удоволствие бих препоръчала не само на малките читатели, но и на техните родители. Светът, развиващ се върху дървото, досущ прилича на нашия и само опита, който можем да извлечем, ще ни помогне да спасим собствения си свят. Еко тематиката, засегната от Тимоте дьо Фомбел, ми допадна изключително много. Внушението, че както дървото на Тоби не е единствено, така и ние вероятно не сме сами във вселената, ме накара да се замисля дълбоко дали наистина е така и ако не знаем нещо, означава ли, че то наистина не съществува… Приятелството, първите любовни трепети, предателството и злобата, загубата на собствен облик и страха са засегнати в книгата – уж детска, а пълна с мъдрост. Хм… и най-хубавото тепърва предстои, защото на пазара се появи и втората част на книгата – “Тоби: Очите на Елиша”!

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.

[ + ]