fb
НовиниПо света

Традиционните книги запазват позицията си на пазара

1 мин.
НовиниПо света

Традиционните книги запазват позицията си на пазара

1 мин.

конференцияНа конференцията Launch Kids в рамките на изложението Digital Book World 2016, което се проведе в Ню Йорк от 7 до 9 март стана ясно, че печатните книги запазват позицията си на книжния пазар, съобщава „Детски книги„.

На откриването на конференцията изпълнителният директор на иновативното издателство Sourcebooks Доминик Рака сподели своето виждане за най-значимите тенденции в детско-юношеското книгоиздаване.

“Изненадващата промяна в нашата индустрия е запазването на позицията на традиционните книги”, смята тя и допълва, че 90% от тийнейджърите четат печатни книги, а 40% четат предимно печатни книги.

Рака определя печатните книги като “социална позиция, гледна точка, начин на себеизразяване.”

Растежът при детските и YA книги обаче се дължи не само на децата и тийнейджърите. Рака нарича сектора „товарен влак” и посочва 25-процентния растеж от 2010 до 2015.

Sourcebooks, чийто основател е Рака, отбелязва 17% растеж през 2015, като най-голям дял в приходите (34%) имат именно детските и YA заглавия.

Част от добрите резултати на Sourcebooks се дължат на сайта им за персонализация на книги, Put Me in the Story, който дава добър пример за възможностите за увеличаване на издателските приходите. От създаването си досега Put Me in the Story е допринесъл за броя на продадените от издателството книги с 36%.

„Открихме начин да създадем наистина изключително преживяване за клиентите”, разказва Рака и добавя, че детската и YA литература разкрива „цял свят от възможности”.