fb
БългарияНовини

Третото издание на „Нощта на четенето“ у нас ще се проведе на 19 януари

2 мин.

За трета поредна година у нас ще се проведе „Нощта на четенето“, която цели да насърчи любовта към книгите, най-вече сред младите хора, научаваме от Actualno.com. Тазгодишното издание на европейската инициатива, стартирала през януари 2017 г. по идея на Министерството на културата и комуникациите на Франция, ще се състои на 19 януари 2019 г. Тази събота библиотеки, книжарници, литературни клубове и арт пространства ще бъдат отворени много по-дълго от обичайното за всички посетители и ценители на стойностната литература.

В рамките на „Нощта на четенето“ у нас, в която се очаква отново да се включат много читалища, издателства и неправителствени организации, в десетки библиотеки и книжарници в страната ще се проведат интересни срещи с автори, дискусии и представления, ще бъдат организирани уъркшопи и творчески изяви, тематично свързани с четенето, както и публични четения под музикален съпровод и най-разнообразни арт изяви и атрактивни игри (дори и по пижами!) с цел стимулиране на креативността и вдъхновението. Всички събития са с вход свободен.

Тази събота не само във Франция, но и в много европейски страни библиотеките и книжарниците ще предложат на всички приятели на книгата и четенето възможността да преоткрият по един забавен и празничен начин богатството на хартиените и дигиталните си колекции, да научат повече за най-новите издания, да обменят идеи, да се срещнат и с любими автори, илюстратори, разказвачи на интересни истории, допълват от Сдружение „Словеса“.

Голямата амбиция на инициаторите на „Нощта на четенето“ е да направят необходимото библиотеките и книжарниците да са по-привлекателни, по-приветливи и по-интересни за всички, които обичат общуването с хубавите книги, но и за онези, които по една или друга причина все още не ги посещават.

От Сдружение „Словеса“ отбелязват:

Да не забравяме и най-важното – библиотеките са не само съвременни центрове за четене и информираност, но те играят изключително важна роля и в развитието, изграждането на просветено гражданско общество, споделящо общи ценности.

 

Допълнителна информация можете да откриете на сайта на инициативата.