fb
НовиниПо света

Център „Жорж Помпиду“ в Париж представя панорама на съвременната българска литература

2 мин.

02За първи път селекция от творби на български автори ще бъде представена в Център „Жорж Помпиду“ във френската столица.

Избрани творби на Иван Вазов, Йордан Йовков, Йордан Радичков, Анжел Вагенщайн, Виктор Пасков, Теодора Димова, Веско Бранев, Емилия Дворянова, Георги Господинов, Алек Попов и др., в превод на френски, от днес вече могат да бъдат намерени в Център “Жорж Помпиду”.

Едномесечната панорама на произведенията на новия литературен сезон тази година за първи път ще включва и преглед на съвременните български автори.

“Впечатлена съм от размаха, бързината и всеотдайността, с която работите”, каза директорът на Център “Жорж Помпиду” в Париж Кристине Керие по време на срещата с директора на НДК Мирослав Боршош.

Мирослав Боршош дари на центъра книги на български автори, преведени на френски, и представи каталога “Съвременни български писатели”, който Националният център за книгата издаде на английски преди дни. Директорът на НДК също сподели за успешното стартиране на литературен клуб „Перото“ в София.

“Каталогът е изключително полезен, защото ни дава систематизиран поглед върху българската литература и автори”, каза Кристине Карие, която заяви, че след като се запознае в детайли с изданието ще направи поръчка за още произведения на български автори.

Беше обсъдена и възможността български филми да бъдат показани в рамките на фестивала на документалното кино, който се организира всяка година от Център “Жорж Помпиду”.

Центърът „Жорж Помпиду“ е съвременен културен център в Париж, построен през 1971–1977 година по инициатива на френския президент Жорж Помпиду, чието желание било да създаде в сърцето на френската столица оригинална културна институция, изцяло посветена на създаването на модерно и съвременно изкуство, където пластичното изкуство ще съжителства с книги, дизайн, музика и филми. Днес центъра приема около 7 млн. посетители годишно, което го прави третата най-посещавана институция във Франция след Лувъра и Айфеловата кула.

[ + ]