fb
БиблиотекитеНовини

Ученици прочетоха 2616 книги в конкурса за „Най-четящ клас“ във Враца

2 мин.

Общо 2616 книги прочетоха деца от началния курс във Враца в конкурса за „Най-четящ клас“, организиран от Регионална библиотека „Христо Ботев“. Надпреварата се инициира по повод 70 години от създаването на културната институция.

„В годината, в която библиотеката чества своя юбилей, иска да отличи учителите и децата, които са успели заедно да превърнат книгите в част от ежедневието си, както и да насочи вниманието на тези, които все още не са открили ползите от четенето за удоволствие“, обясниха организаторите.

Конкурсът се проведе в периода от 1 март до 20 май. Като участници са се включили общо 634 деца от 30 класа. Прочетените книги са от фондовете на Детски отдел в централната сграда на библиотеката и филиала в ж.к. „Дъбника“. Статуетки с четящо бухалче, грамоти и книгоразделители с ваучери от Store.bg получиха първенците от първи до четвърти клас.

„Най-четящ клас” сред първокласниците е I „в“ клас на СУ „Никола Войводов” с 82 прочетени книги. След него се нареждат отново първокласниците от СУ „Никола Войводов” – I „б“ клас с 65 книги и I „г“ с 56 броя.

„Най-четящ клас” при второкласниците е II „г“ клас на НУ „Иван Вазов” с 310 прочетени книги. След него са второкласниците от II „г“ клас на НУ „Иванчо Младенов” с 303 заглавия и II „в“ клас на НУ „Иванчо Младенов” с 259 заглавия.

„Най-четящ клас” при третокласниците е III „в“ клас на НУ „Иванчо Младенов” със 137 прочетени книги, следван от III „а“ със 128 книги и III „б“ с 94 книги.

„Най-четящ клас“ при четвъртокласниците става IV „a“ клас на СУ „Никола Войводов” със 106 прочетени книги, следван от IV „в“ на СУ „Никола Войводов” с 98 и IV „б“ на НУ „Иванчо Младенов” с 74 прочетени заглавия.

За всички класове имаше и грамоти за активно участие.