fb
ГалерияМултимедия

Ученици срещат книгите с визуалното изкуство [галерия]

2 мин.
Картина от изложбата "Lorem Ipsum"

Какво са детските приказки без илюстрации? Те са не по-малко важни от самия текст за предаването на посланията на една история и учениците от XI и XII клас, специалност „Илюстрация и оформление на книгата“ към Националното училище по изящни изкуства „Илия Петров“, знаят това по-добре от всеки друг. Те са подготвили изложбата „Lorem Ipsum“ с рисунки, илюстрации и типография от известни детски приказки, класически литературни произведения и техни авторски текстове, съобщава портал „Български илюстрации“. Експозицията се намира в софийската галерия „Дебют“ и ще продължи до 13 октомври.

Творбите представят сложния процес на визуално оформление на книгите и списанията преди те да стигнат до книжарниците. Инициатор на проекта е преподавателката, ръководеща специалността „Илюстрация и оформление на книгата“, и куратор на изложбата Александра Гогова. В интервю за БНР тя разказа как се е появила идеята за латинското наименование на изложбата. Изработвайки списанията за събитието, там, където е трябвало да има текст, е поставян надписа „Lorem Ipsum“, което буквално се превежда като „това е текст“. Практика е стандартна в печатарската и типографската индустрия, но е непозната и от там будеща интереса на всеки извън специфичната сфера.

Александра Гогова учи своите ученици да вникват в текста, по който подготвят илюстрации, защото интерпретацията му е сложна и много отговорна дейност. За да се пренесе читателя в света на литературата, да съпреживее разказаната  история, е нужно много четене и познаване на епохата, в която е създадена. Резултатът от уроците на Александра Гогова се вижда в индивидуалния подход на учениците към авторите и техните произведения.

Тук може да видите само малка част от артистичните произведения, които си струва да посетите и на живо!

 

[ + ]