fb
БългарияНовини

„Международната награда на херцога на Единбург“ обяви конкурс за училища

3 мин.

Чудесна възможност за личностно развитие на младите хора предлага Фондация „Международна награда на херцога на Единбург – България“. Тя обяви конкурс по лицензиране на училища като Независими оператори на Наградата с краен срок за кандидатстване 1 февруари 2018 г. Одобрените училища ще могат директно да предоставят програмата на Наградата на своите възпитаници.

„Международната награда на херцога на Единбург“ е водеща международна програма за личностно развитие и постижения за младежи на възраст 14-24 години. От създаването си през 1956 г. до този момент повече от 8 милиона души от над 140 страни са предприели редица доброволни и предизвикателни дейности в рамките на Наградата. Една от основните й идеи е да утвърди училището като привлекателно място и среда за развитие на младите хора. Участниците си поставят стимулиращи лични цели, които с постоянство, насоки и подкрепа от опитни лидери трябва да постигнат за определен период от време.

Снимка от церемония по награждаване в програмата

В рамките на програмата учителите имат възможността да усъвършенстват уменията си за работа с младежи и да се възползват от широк набор утвърдени и работещи методи за неформално обучение, като в същото време развият и своите лидерски и менторски умения. Наградата може да послужи и за скъсяване на дистанцията между учител и ученик и подобряване на комуникацията, мотивацията и разбирането между двете страни. Независимите оператори на Наградата имат възможност да комуникират и да създават партньорства с всички лицензирани организации в над 140 държави, което е уникална възможност за устойчиво развитие и активен обмен на добри практики за развиване на училищната среда.

Всяко училище и организация в България има възможност да стане Независим оператор на Наградата, като за целта преминава през лицензираща процедура и се запознава с ценностите, философията и стандартите на програмата. Учителите, които са мотивирани да участват активно в процесите, свързани с програмата, преминават специализиран обучителен курс. Те стават част от пътя, който изминават младите хора към постигането на личните си цели, и им помагат да поддържат мотивацията и постоянството си, за да постигнат Наградата и да получат международно признание за своите усилия.

В България Наградата официално стартира през 2014 г. и към момента над 550 младежи от 19 града активно участват в нея, следвайки свои индивидуални цели. Те са подкрепени от редица институции и бизнес организации, а патрон на програмата е президентът на Република България Румен Радев. Лицензираните оператори в страната са 42, сред които има училища, неправителствени и бизнес организации, както и студентски асоциации.

Сред изискванията, за да станете Лицензиран оператор на Наградата в България са опитът в работа с младежи в извънкласни и доброволчески дейности, организационен капацитет, желание да се валидират с международно признат сертификат качествата и уменията, придобити в сферата на неформалното учене.

Повече информация може да намерите на сайта на Наградата или като пишете на [email protected].

Видео с повече информация за програмата можете да гледате тук: