fb
НовиниПо света

Българска учителка става част от екипа на Мемориалната библиотека в Ню Йорк

1 мин.

соня крънчваУчителката по история и английски език в СОУ „Братя Каназиреви“ в Разлог Соня Крънчева е първата българка, която ще стане част от екипа от лектори към Мемориалната библиотека и институт „Олга Ленгиел“– Ню Йорк, съобщава „Дарик“.

Този успех е следствие от активната й професионална дейност, иновативни методи на преподаване и извънкласни занимания. Част от нейните инициативи са свързани с преподаване на Холокост и социална справедливост, което е и мисията на Мемориалната библиотека, създадена през 1962 г. от Олга Лендиел – оцеляла от концентрационния лагер в Аушвиц.

Предложението за сътрудничество от Борда на директорите на Мемориалната библиотека и институт „Олга Ленгиел“ е отправено след участието на Соня Крънчева в триседмично обучение в Ню Йорк. В семинарите участвал и друг неин колега от България – Драгомир Дачев, който е преподавател в СОУ „Бачо Киро“ в Павликени.

„Обучението бе насочено към разработване и използване на нови методи и иновативни подходи в преподаването по история“, споделя Крънчева, като допълва, че работата с различни източници при представяне на темите е било предизвикателство за нея и стъпка в развитието й като учител по история.

Преподаватели били академични лектори на Сити Университет в Ню Йорк, Лехман университет, автори на книги, режисьори, както и оцелели от Втората световна война и концентрационните лагери. Двамата учители се завърнаха в страната ни с предложението да бъдат лектори на тазгодишния семинар в Американския университет, а от следващата година стават част от екипа на Мемориалната библиотека и института „Олга Ленгиел“.

Снимка на корицата: daskalo.com