fb
НовиниПо света

Унгарецът Ласло Краснахоркаи спечели международната награда Man Booker 2015

2 мин.

Унгарският писател Ласло Краснахоркаи бе отличен с Международната награда Man Booker за 2015 година. Той е шестият носител на отличието и получи чек от 60 хил. британски паунда на церемония в лондонския музей „Виктория и Албърт“ във вторник вечер.

„Ласло Краснахоркаи е истински визионер на писането с изключителна наситеност и разнообразие на гласа, които улавят същността на днешния ден по едновременно плашещ, странен, ужасяващо комичен и често разрушително красив начин. „Меланхолия на съпротивата“, „Сатанинско танго“ и „Сейобо слезе“ са великолепни произведения на дълбокото въображение и разнообразните страсти, чрез които човешката комедия болезнено се доближава до трансцедентността“, каза по време на награждаването председателят на журито Марина Уорнър.

Отделно от наградата за победителя, организаторите връчват и чек за 15 хил. паунда за неговите преводачи. Краснахоркаи избра да раздели сумата между Джордж Сиртеш (превел „Меланхолия на съпротивата“ и „Сатанинско танго“) и Отили Мълзет („Сейобо слезе“).

MBI2015 Logo borderМеждународният приз Man Booker се връчва на всеки две години от 2005 година насам за постижения в областта на художествената литература в целия свят за автори, публикували поне една книга на английски в оригинал или превод. За разлика от основната награда Man Booker, тук се отличава цялостната работа на авторите, а не само един конкретен роман. Сред досегашните носители на приза са Алис Мънро (2009), Филип Рот (2011), Исмаил Кадаре (2005) и др.

Интервю на Силвия Чолева с Ласло Краснахоркаи за излязлата у нас през 2001 г. „Меланхолия на съпротивата“ (изд. Стигмати) можете да прочетете във в. Култура.