fb
@-книгиАудиокнигиСпециални

Успех за издателите в САЩ в ключово дело за авторски права

1 мин.
аудиокниги

Асоциацията на американските издатели (Association of American Publishers, AAP) спечели делото срещу Audible – компанията на Amazon, която продава аудиокниги и аудиоверсии на списания и вестници, и тя вече няма право да използва функцията си Captions без изричното позволение на издателите, съобщава Publishing Perspectives. Решението бе взето впечатляващо бързо предвид мащаба на правния казус – за около половин година.

Новините са повече от добре дошли за издателската индустрия, тъй като касае защитата на интелектуална собственост, свързана с употреба на изкуствен интелект и технологичните възможности на разпространителите на съдържание.

От съдебното решение не следва, че Audible Captions няма да се появява на определени продукти. Ако обаче аудиокнигата е създадена от издателство, което членува в AAP (асоциацията има около 150 членове), Audible трябва да са получили разрешение за ползване на функцията, а именно – текстът да се появява на екрана на устройството на потребителя и думи от него да могат да се проверяват в речник.

Накратко, съдебното решение е емблематичен успех в борбата за защита на авторските права, а мащабът на приложението му е обнадеждаваща и значима стъпка в тази посока.

Ищци по делото бяха седем от членовете на Асоциацията на американските издатели, включително всички от Голямата петорка (петте най-големи издателски къщи в света: Hachette Book Group, HarperCollins, Macmillan Publishers, Penguin Random House и Simon and Schuster).

Вижте как изглежда опцията Audible Captions на практика:

Снимка: