fb
НовиниПо света

В Болоня започва най-големият книжен форум за детско-юношеска литература в света

2 мин.

каталог детски книги

53-тото издание на най-големия форум за детско-юношеска литература Панаира на детската книга в Болоня стартира днес, 4 април. Официалното откриване е в Illustrator’s Café с изложбата “Look!”, посветена на Германия – държавата почетен гост през 2016 година, съобщава сайтът „Детски книги“.

В първия ден на Панира на българския щанд от 17 часа ще бъде представен каталогът „Детски книги от България. Писатели и илюстратори“ („Children’s Books from Bulgaria: Writers and Artists”) В него са включени 35 заглавия от съвременни български автори, издадени в периода януари 2008 г. – октомври 2015 г. Проектът е осъществен с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура”.

Съставители на уникалното издание са Валентина Стоева от фондация „Детски книги” и екипът на Национален център за книгата с ръководител Светлозар Желев. Каталогът е изцяло на английски език, в превод и редакция на Анджела Родел и художествено оформление на корицата и книгата на Дамян Дамянов.

В деня на откриването на книжния форум ще бъдат обявени още носителите на две книжни награди – Bologna Ragazzi Digital Award, която се дава за приложения, вдъхновени от детски книги, както и отличените автори с наградата „Х. К. Андерсен” за 2016. По традиция лауреатите на още една от най-големите международни награди за детско-юношеска литература – Astrid Lindgren memorial Award (ALMA), ще бъдат оповестени по време на Панаира. Това ще се случи на 5 април от Швеция и с пряко излъчване в Болоня.

Панаирът на детската книга в Болоня се провежда от 1963 година, а броят на изложителите в тазгодишното издание е 1200 от 98 страни. Във форума участват 131 литературни агенти, а богатата програма включва множество конференции, мастер класове, дискусии и срещи, посветени на различни аспекти и тенденции в детското книгоиздаване и литература.