fb
БългарияНовини

В отворено писмо АБК защити Георги Ангелов и опровергава финансирането за нови книги в библиотеките от Министерство на културата

3 мин.

АБКВ отворено писмо до министър-председателя на Република България Бойко Борисов и до министъра на културата Вежди Рашидов най-голямата браншова организация на книгоиздателите и книгоразпространителите у нас Асоциация “Българска книга” заявява, че “пари за книги и периодични издания за библиотеките за 2016-а няма – нито в бюджета на Министерството на културата, нито в централния бюджет”.

Писмото е провокирано от “правото на отговор” на Вежди Рашидов до БНТ от 4 юли 2016 г., касаещо лоялността на обществените медии. В своето становище издателите заявяват твърдата си и непоколебима подкрепа в полза на свободата на словото в обществените медии, като в допълнение към това опровергават думите на министъра, касаещи отделените пари за книги и библиотеки от страна на министерството.

Категорично не приемаме говоренето „ангро“ от страна на овластени политици, което води обществото до заблуждения […]  През 2015 г. – с шест години закъснение – бе приет Стандартът за библиотечно-информационно обслужване към Закона за обществените библиотеки. По силата на този стандарт в българските библиотеки трябва да влизат книги на стойност 8 222 000 лв. (по ок. 1,13 лв. на човек от населението) и периодични издания на стойност 2 756 000 лв.“, пише в позицията.

От асоциацията посочват, че за първата година приетият брой книги на глава от населението, формиращ тези стойности, е 2,25 пъти по-нисък от минималния, даден от ЮНЕСКО, и министерството на културата е решило да поиска от бюджета само 3 млн. по това перо от бюджета.

Но дори тези три милиона „изчезнаха“ от бюджета между първо и второ четене на Закона в Народното събрание. Досега ресорното на министър Рашидов министерство не е дало официален отговор къде са били пренасочени тези пари. И така, пари за книги и периодични издания за библиотеките за 2016-а няма – нито в бюджета на Министерството на културата, нито в централния бюджет”, се обяснява в писмото на Асоциация “Българска книга”.

В края на становището си издателите посочват също, че отговор на въпроса къде са били пренасочени парите за библиотеките Министерството на културата и неговият титуляр дължат на цялото ни общество, защото ощетените са всички негови членове.

Обновена 17:00 ч.: На официалния си сайт по-късно днес Министерство на културата публикува своеобразен отговор на писмото на АБК, в който заявява, че Министерството „подкрепя изцяло усилията на библиотечната общност и издателите за попълване на библиотечните колекции с нова литература.“

„Както през 2015 година в хода на подготовката на бюджета, така и от началото на тази година се водят разговори с Министерството на финансите за осигуряването и на допълнителните средства, за които настоява Асоциация „Българска книга“.

При осигуряването на тези средства веднага ще се пристъпи към организиране на процедурата по кандидатстване за попълване на библиотечните колекции“, се посочва още в отговора.

Накрая становището завършва с обещанието, че още „днес, 11 юли, Министерство на културата отново ще потърси съдействие за осигуряване на допълнителни средства за подпомагане на книгата с писмо до Министерството на финансите“. Пълният текст може да прочетете тук.

Прочетете още за приетия миналата година Стандарт за библиотечно-информационно обслужване и коментарите на издателите тогава, представени на специална пресконференция.

Пълният текст на писмото на АБК към министър-председателя и министъра на културата може да прочетете тук: