fb
Не пропускайтеПанаирът

Всеки дом, в който растат деца, заслужава късче от магията на Пушкин

3 мин.
Prikazki na Pushkin

Advertorial

Prikazki na PushkinВ съкровищницата на руската класика светят като елмаз поетичните приказки на гениалния Александър Сергеевич Пушкин.

В създадения от него вълшебен свят има омагьосани царкини, хитри и находчиви ратаи, потайни кралства, легендарни царе от стари времена и златна рибка, сбъдваща желания.

Преводът в рими е заслуга на писателя Любомир Николов, изпод чието перо на български език са излезли „Властелинът на пръстените” и безброй авторски приказки. Изумителните илюстрации, майсторски издържани в приказната стилистика, са дело на талантливия художник Ралица Мануилова, носител на наградата „Аметистова роза” и на националната награда „Константин Константинов”.

На Лукоморие дъб се вдига
с верига златна обкован
и ден и нощ по таз верига
кръжи премъдър котаран;
Надясно – песничка запява,
наляво – приказки реди.
Скитосва горски дух тъдява,
русалка в клоните седи;
незнаен звяр следи оставя
в зелен потаен полумрак
и без прозорци се възправя
къщурка на кокоши крак;
видения лес и дол укриват;
вълните сутрин се разбиват
по пясъчния бряг безспир
и трийсет храбреци прекрасни
излизат от водите ясни
със морския си командир;
там кралско чедо мимоходом
пленява страшния си враг;
там в облаците, пред народа,
над рид, море и гъсталак
вълшебник носи млад юнак;
там вълк спасява от тъмница
невинно страдаща царица;
там чутурата с Баба Яга
ту хвърка, ту по пътя бяга;
там злият цар Кашчей витае;
там Рус е… руски дух ухае!
Там бях и аз, пих медовина;
дъб зърнах край морето синьо
и чух как онзи котарак
разказва от зори до мрак.

 пушкинПушкин е писател, поет, драматург и белетрист. Животът му е изпълнен със страст и обрати, белязали творчеството му. Още докато е жив си създава репутацията на най-значимия руски национален поет, а днес изследователите му приписват заслугата за създаването на съвременния руски литературен език.

В своите литературни търсения Пушкин се вдъхновява от сатирата на Волтер, поезията на Байрон и трагедиите на Шекспир. В поемата „Руслан и Людмила“, над която Пушкин работи още като ученик в Императорския лицей, използва руско-френски изразни средства, който смесва с фолклорна стилистика. Тя отразява програмата на литературното дружество „Арзамас“ за нуждата от създаване на национална героична поема.

През 1824 година московската полиция залавя писмо на Пушкин, в които той пише за увлечението си по „атеистични учения“. То става причина за отстраняването му от държавна служба на 8 юли и въдворяването му в имението на майка му в Михайловское. Освободен е от заточение две години по-късно, когато на власт идва император Николай I.

Самият Пушкин предпочита романа в рими „Евгени Онегин“, който пише в продължение на няколко години.

Творчеството на А.С. Пушкин дава основа за много музикални произведения, например операта на Чайковски „Евгени Онегин“ (1879) или „Борис Годунов“ на Мусоргски (1874). Много от творбите му са екранизирани.

Смъртта на един от най-великите поети на Русия е породена от трагичната страст, която управлява целия му живот. Вбесен от клюките и полудял от ревност, Пушкин предизвиква на дуел предполагаемия любовник на жена си и умира от неговия куршум на 10 февруари 1837, едва на 37 години.

Разгледайте и илюстрациите на книгата: