fb
НовиниПо света

Всяко пето дете в Обединеното кралство няма книги у дома

3 мин.

Почти всяко пето дете (18,6%) в Обединеното кралство, на възраст между пет и осем години, няма достъп до книги вкъщи, разкри ново изследване, цитирано от The Guardian. Според доклад на National Literacy Trust процентът на децата в тази възрастова група, които нямат собствена книга у дома, се е повишил с 1,9% отпреди пандемията и сега е достигнал връхната си точка от 2019 г.

Поскъпването на живота се посочва като основна причина за този ръст. 87% от родителите казват, че имат по-малък доход, а 64% споделят, че сумата пари, която трябва да похарчат за детски книги, е намаляла. Малко над половината (51%) пък обясняват, че за тях книгите са твърде скъпи.

Според изпълнителния директор на National Literacy Trust Джонатан Дъглас, докладът предполага, че ограниченият достъп до книги у дома е друга последица от повишаването на разходите и последващия натиск върху семейния бюджет. В същото време липсата на книги вкъщи може да доведе до тревожни последици за бъдещето на децата.

Дъглъс е категоричен, че притежаването на книги е неразделна част от придобиването на навици за редовно четене и за повишаване на нивата на грамотност.

Предоставянето на книги на децата е по-важно от всякога.

„Ниските нива на грамотност могат да ви задържат в училище, да ви изключат от пазара на труда, да повлияят на вашето физическо и психическо здраве и дори на продължителността на живота ви“, добави още той.

Докладът очертава констатациите от годишното проучване на грамотността на National Literacy Trust, което изследва ангажираността на малките деца с четене и достъпа им до необходимите материали. Само половината от анкетираните казват, че четат всеки ден, като едно на всеки 13 споделя, че изобщо не чете.

Според доклада, една трета от родителите вярват, че четенето играе централна роля в ежедневието на детето им, докато 31% са категорични, че чете по-малко през ваканциите.

Момичетата и момчетата, които имат собствена книга у дома, са шест пъти по-склонни да четат над нивото, очаквано за тяхната възраст, се казва още в доклада.

Новото изследване е публикувано в партньорство с McDonald’s. Компанията дари повече от половин милион книги на деца в бедни райони в цялата страна, с цел да се гарантира, че възможно най-много ученици могат да започнат новата учебна година със собствени материали за четене. Телевизионният водещ Върнън Кей си партнира с веригата за бързо хранене, за да повиши осведомеността относно грамотността на децата. Заедно със съпругата си – водещата Тес Дейли, имат две дъщери и вярват, че собствените им деца „са късметлии, че са имали много книги, които да ги вдъхновяват и ангажират, докато растат“.

[ + ]