fb
Днес на ПанаираПанаирът

Ден втори на 42-ри Софийски международен панаир на книгата

3 мин.
Panair na knigata 2014

Очаква ни вълнуваща книжна сряда. Ако не сте имали възможността да присъствате на първия ден на 42-рия Софийски международен панаир на книгата, днес не бива да пропускате да посетите някое от събитията от културната програма. Очертават се интересни дискусии, срещи с български автори и дори празненства. Вижте какво са ни подготвили за днес организаторите на Панаира и Софийския литературен фестивал!

От 15:00 ч. на сцената на третия етаж ще се проведе двучасова кръгла маса на тема „Отгоре над бариерите“. Събитието е разделено на две части – „Руската литература в България“ и „Българската литература в Русия“, като в дискусиите ще се включат поетът, директор на на издателство „Факел експрес“ и главен редактор на сп. „Факел“ Георги Борисов, и руският белетрист, сатирик и съосновател на Руския ПЕН-център Евгений Попов. Събитието се провежда по инициатива на издателство „Факел експрес“ и агенция „Роспечат“.

В 17:00 ч. на сцената на третия етаж издателство „Хермес“ ще представи новите издания на два емблематични романа на голямата българска писателка Блага Димитрова„Отклонение“ и „Лавина“, като в участието ще се включи Йордан Василев.

От 17:00 ч. в зала „Мати“, от входа на кино „Люмиер“ на втория етаж на НДК, издателство „Прозорец“ ще представи книгата „Морето, най-голямото събитие“, съдържаща избрани стихотворения на Христо Фотев. Събитието ще почете 80-годишнината от рождението на поета. Книгата ще бъде представена от проф. Михаил Неделчев и д-р Йордан Ефтимов,с участието на актьорите Михаил Билалов, Димитър Рачков и Руси Чанев.

Почитателите на Ганка Филиповска ще могат да се срещнат с нея от 17:30 ч. на щанда на издателство „Жанет 45“, където писателката ще представи новия си сборник с разкази „30 щриха за любовта“, за който издателката Божана Апостолова казва: „Дай, Боже, всекиму такива разкази!“

Отново от 17:30 ч. на щанда на издателство „Персей“ автографи ще раздава Софи Оксанен, чиито романи „Чистка“ и „Когато изчезнаха гълъбите“ я превръщат в икона на съвременната северна литература, превеждана на 43 езика.

Две събития ще се проведат от 18:00 ч. – среща с автограф с писателката Теодора Димова на щанда на издателство „Ciela“и празненство по повод десетгодишнината на издателство „Персей“. Издателската къща ще отбележи повода на сцената на третия етаж с представяне на поредицата „Нови литературни гласове и културното наследство на творческа Европа“, включваща Нобелисти и носители на Европейската награда за литература. Празненството ще бъде отбелязано и с песните на дует „Шик“, Нона Йотова и Петя Буюклиева, стиховете на Евтим Евтимов и Маргарита Петкова, участието на проф. Симеон Хаджикосев, Ива Николова и др.

От 18:30 ч. на щанда на „Жанет 45“ ще гостува поетесата Виктория Лекова, автор на стихосбирката „Прекарване на времето“ и на разбунилата много духове статия „Разомагьосаният щанд“ (Литературен вестник 2014), копие от която ще бъде подарък за всеки посетител на щанда.

Последното събитие за деня ще се проведе от 19:00 ч. на сцената на третия етаж, където писателите Деян Енев и Чавдар Ценов ще представят дебютния сборник разкази „Малка, мръсна и тъжна“ (изд. „Рива“) на Бистра Величкова.