fb
Ревюта

Слънчо гледа слънчогледа…

1 мин.
Slyncho gleda slynchogleda Yanaki Petrov

Slyncho gleda slynchogleda Yanaki PetrovСтиховете на Янаки Петров, познат на децата като чичо Чичопей, са жизнерадостни и пъстри, събрали в себе си цяла палитра от детски впечатления, мисли и чувства. В малката книжка “Слънчо гледа слънчогледа” (изд. “Просвета”) ще намерите шест от обичаните стихчета на автора.

Красотата на цветята, която децата често забелязват повече от нас, възрастните, е описана в “Минзухар” и “Слънчоглед и слънце”. Прочитайки кратичките строфи, у читателя остава усещането за безкрайни поля, от които греят жълти слънца или подават умни главички златните минзухари. Интересно е и стихчето за Маргаритка Сърдитка – ако и вие познавате такава особа, чичо Чичопей ще ви даде съвет как да върнете усмивката на устните й. Светът на животните е описан в стихотворенията “Пиленца” и “Зайче”. Като напомняне, че след известно време ще пристигне зимата, стихотворението “Снежинки” пък ще подготви малките слушатели за белите приключения, присъщи на този студен, но пухкав сезон.

Илюстрациите в „Слънчо гледа слънчогледи“ са дело на художничката Маглена Константинова, чийто стил може да бъде разпознат незабавно от децата и техните родители, а малкият формат на книжката я прави подходящ подарък за мъничките детски ръчички.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.