fb
НовиниПо света

Янг адълт писателка спечели наградата „Астрид Линдгрен” 2016

2 мин.

мег рософАвторката на янг адълт романи Мег Рософ е тазгодишният носител на наградата Astrid Lindgren Memorial Award. Новината бе обявена днес на Панаира на детската книга в Болоня чрез директно излъчване от Националната библиотека в Стокхолм, съобщава сайтът „Детски книги“.

При откриването на събитието  генералният директор на Swedish Arts Council Щафан Форсел заяви, че “една от целите на тази награда е да обърне внимание на качествената литература за деца и юноши”. А посланикът на Швеция в Италия Робърт Ридберг припомни, че заветът на Линдгрен ни задължава да се отнасяме с децата като личности и да ги чуваме.

Журито, което се състои от двама писатели, илюстратор и литературен агент, мотивира избора си със следните думи:

Янг адълт книгите на Мег Рософ нашепват както на чувствата, така и на разума. Тя пише за търсенето на смисъл и идентичност в един странен и особен свят, описвайки го чрез своята бляскава проза. Нейните безстрашни и комични истории са единствени по рода си и не оставят читателя безразличен.

Мег Рософ е родена на 16 октомври 1956 г. в Бостън, САЩ. Учи в Харвардския университет. Дебютира като автор през 2004 г. с YA романа си „How I Live Now“, който е филмиран. Написала е шест янг адълт книги, една новела, няколко книжки с картинки и един роман за възрастни.

Предлагаме ви запис от директното излъчване:

Възпоменателната награда „Астрид Линдгрен” е учредена от правителството на Швеция през 2002 г. и е най-голямата награда в областта на детско-юношеската литература. Целта й е да повишава интереса към детско-юношеската литература, а в основите ѝ е залегнала конвенцията на ООН за правата на детето. Жури от експерти избира лауреата/лауреатите сред кандидатурите, номинирани от институции и организации от цял свят. Връчва се от Шведския съвет по изкуствата, а победителят получава 5 млн. шведски крони (приблизително 500 000 евро).

Сред допустимите кандидатури са писатели, илюстратори, автори на устно творчество и активисти за повишаване на грамотността. Сред досегашните носители са Филип Пулман, Морис Сендак, Катрин Патерсън и Шон Тан.