fb
БългарияНовини

Йордан Ефтимов с Националната награда за поезия „Христо Фотев“

2 мин.
Йордан Ефтимов

Снимка: Chernomorie-bg.com

Йордан Ефтимов е носител на наградата на Национален конкурс за поезия „Христо Фотев“ за 2014 г., стана ясно на официалната церемония по връчването на наградите в Бургас във вторник вечер. Ефтимов беше номиниран с поетичната си книга „Сърцето не е създател“.

На второ място с грамота е отличен Едвин Сугарев със „Сезонът на плашилото“, а на трето – Сашо Серафимов със „Старците умират на края на света“. Йорданка Белева с „Й“ и Иво Рафаилов с „Изброими изкушения“ останаха само с номинация.

„Мислех, че няма да се развълнувам, а се развълнувах много“, каза носителят на голямата награда, цитиран от сайта Chernomorie-bg.com. „Наградите винаги са предизвиквали завист и омраза. Но те пораждат и състезание“, допълни Ефтимов.

„Бургас ли създаде Христо Фотев или Фотев създаде Бургас“, попита в словото си за връчването на наградите проф. Михаил Неделчев.

Националният конкурс за поезия на името на поета Христо Фотев е учреден с решение на Общинския съвет – Бургас през 2006 година и се организира от Община Бургас, Съюз на българските писатели, Сдружение на българските писатели и Министерство на културата. Наградата се връчва на всеки две години, а тази година е четвърто издание.

Христо ФотевХристо Фотев е признат поет и явление в българската литература. Стефан Цанев го определя като „автор на „най-чистата поезия в българската литература““. Известни негови заглавия са „Баладично пътуване“, „Лирика“, „Сантиментални посвещения“ и „Пристанище“. Най-популярното му стихотворение е „Колко си хубава!…“. Фотев е работил като драматург на бургаския театър „Адриана Будевска“, а след това дълго време изпълнява длъжността на творчески секретар на Дружеството на българските писатели.