fb
БлогБлогове

За библиотеките с любов – „Седмица на библиотеките“ в “Аз чета”

2 мин.
Sedmica na bibliotekite

За библиотеките е казано много, писано е много и въпреки всички авторитетни цитати на известни и безизвестни автори, винаги има какво още да се каже. Винаги има и какво още да се направи.

Библиотеките са онези институции, които сякаш често подминаваме на път за всички “важни” ежедневни задачи, за които често “не ни остава време”, а нерядко игнорираме и като общество. Същите тези библиотеки обаче продължават да бъдат изключително силен инструмент за възпитание на читателска култура от големите градове до малки незнайни селца с будни читалища. Места, които поддържат случването на света в малката общност и покълването на любов към книгата у децата и у възрастните.

Именно защото вярваме и знаем, че библиотеките и най-вече хората, които работят в тях, не просто вършат своята работа, а живеят с книгите и четенето, дните от 11 май, професионалния празник на библиотекарите, до 15 май ще бъдат изцяло посветени на тях. В рамките на цялата седмица, която неслучайно съвпада и с Националната библиотечна седмица, ще ви запознаем с читателските навици на активни библиотекари от цялата страна, ще ви разкажем повече за известни писатели, които също са се подвизавали като библиотекари, защо и как хората се обясняват в любов на библиотеките по света. Ще се гмурнем още в книжни пътувания в европейски знакови библиотеки, както и в книжните вдъхновения, които те предизвикват у писателите. Оставили сме място и за още изненади и събития, игри и предизвикателства, които ще може да следите с хаштаг #Библиотеките във Facebook, Twitter и другите социални мрежи.

Вярваме, че библиотеките могат и трябва да бъдат важна част от живота на всички нас, затова и се надяваме вие също да се включите в нашата специална “Седмица на библиотеките”, като споделите своите спомени, коментари или впечатления от библиотеките, които посещавате в коментари под публикациите, както и в своите профили в социалните мрежи с хаштага на седмицата.