fb
НовиниПо света

За втори път детска книга печели наградата Costa за книга на годината

1 мин.

франсиси хардингДетската писателка Франсис Хардинг спечели наградата за книга на годината на Costa с творбата си The Lie Tree, съобщава The Bookseller.

За втори път в историята на наградите Costa призът се присъжда на детска книга, което беше и голямата изненада на тържествената церемония в Лондон.

Журито избра романа на Хардинг заради „повествователното напрежение“ и многопластовостта му, които го превръщат във вълнуващо произведение.

The Lie Tree разказва историята на Фейт, забележително 14-годишно момиче, което иска да върви по стъпките на баща си и да учи природни науки, в свят доминиран от мъже.

42-годишната писателка сподели огромната си изненада от избирането на нейния роман.

„Понякога на детската художествена литература се гледа с известно пренебрежение, което е напълно незаслужено.“, каза тя и допълни, че приема наградата като признание за добрата работа на колегите й, които пишат детски книги и анг адълт.

Голямата награда на Costa за книга на годината се връчва от 1985 г. насам, като се избира сред победителите от категориите роман, дебют, биография, детска книга и поезия.

Тазгодишните претенденти бяха Андрю Майкъл Хърли, Андреа Улф, Дон Патерсън и трикратната носителка на наградата (два пъти за роман и веднъж за дебют) Кейт Аткинсън.

Единствената друга детска книга, печелила една от най-престижните награди във Великобритания е The Amber Spyglass на Филип Пулман през 2001.

Снимки: The Guardian