fb
@-книгиЕ-книги

„Задната къща“ на Ане Франк с мобилно приложение и на нидерландски

2 мин.

Ане Франк - приложениеЕдно от най-известните произведения писани от деца автори „Задната къща“ на Ане Франк (или „Дневникът на Ане Франк„) вече е достъпно и като приложение за ipad в оригинал на нидерландски, съобщава haaretz.com.

Приложението е създадено от холандския издател на книгата Uitgeverij Prometheus и съдържа не само редактираният и издаден по цял свят дневник на Ане Франк за живота на семейството й по време на Втората световна война, но и няколко нередактирани верси, две интерактивни графики със снимки, които проследяват хронологията на войната и историята на „скритата“ сграда, в която се е крило семейството на Франк. Към приложението холандският издател е включил още видео интервюта с Мип Хис, която помага на еврейското семейството да се укрива от нацистите, и аудиовариант на „Задната къща“, който е прочетен в оригинал на холандски от актрисата Карис ван Хутен, по-известна като Мелисандра от екранизацията на HBO по „Игра на тронове„.

„Целта на приложението е да направи историята на Ане Франк и контекста на нейното време по-достъпна за новото поколение читатели“, споделя Ивс Къкелман, член на борда на фондация „Ане Франк“, създадена от бащата на Ане и носител на авторските права на книгата.

Настоящото приложение по книгата е първото на холандски език, но не и първото за книгата, след като през 2013 излезе и приложение на английски език по дневника на Ане Франк. В създаването на новото приложение са участвали 15 души, а цената му е приблизително 8 евро.

Прочетете и ревюто за „Дневникът на Ане Франк“ в Детски книги.

Вижте и как изглежда самото приложение тук: