fb
БългарияНовини

Започна кандидатстването за литературния конкурс „Море“

3 мин.
книги и море

Читалище „Св. Св. Кирил и Методий 1985“ – Бургас организира литературния конкурс „Море“ за стихотворения и есета по случай 11 май – Деня на светите братя Кирил и Методий. Той се осъществява със съдействието на Община Бургас и с медийната подкрепа на сайта „Аз чета”. В конкурса могат да участват всички желаещи на възраст от 15 до 25 години, а крайният срок за изпращане на творби на морска тематика за кандидатстване е 31 март.

Условия за участие

Допускат се за участие само творби на морска тематика, които не са публикувани и не участват към момента в други конкурси. Стихотворенията трябва да са до пет броя или цикъл, включително и хумористични. А есетата – до три броя. Произведенията се изпращат на e-mail: [email protected] в текстов формат – docx, като в отделен файл трябва да напишете име и фамилия, телефон и e-mail адрес на автора, дата на раждане, учебно заведение, принадлежност към литературна формация (ако има такава).

Голяма награда на журито включва статуетка, грамота, парична награда и издаване на стихосбирка от Издателска къща “Знаци” на отличения автор. За всеки жанр се излъчват І, ІІ и ІІІ награда (грамота, парична и предметна). Награда предоставя и издателска къща „Хермес”. Номинираните творби се отпечатват в сборник след всеки две поредни издания на конкурса. Отличените от журито творби се публикуват в сайта и Facebook страницата на читалището. На наградените участници се изплащат пътни разходи за участие в тържеството по връчване на наградите.

Първото издание на конкурса е през 2003 г. като част от програмата по откриване на Звено за информация и обучение на незрящи под заглавие „Излекувай болката с любов”. Следват второ издание „Обич за различния”, трето, свързано с честването Деня на Европа и по тема „Бургас с попътен вятър към „Европа”, и четвъртото издание е „Морето-любов, болка и мечта”. В журито през годините са творците Недялко Йорданов, Пламен Дойнов, Митко Новков, Паруш Парушев. Керана Ангелова, Стоянка Грудова, Ваньо Вълчев, Венда Райкова, Калина Тельянова, Росен Друмев, Елка Василева, Милка Фотева, Иван Христов, Катерина Стойкова – Клемър и др. Награди са получили ученици от различни бургаски гимназии. С всяка година конкурсът се утвърждава като авторитетна местна литературна изява на младите хора в Бургас. От 2007 г. конкурсът се свързва и е част от проявите на читалището по повод 11 мах – Деня на братята Кирил и Методий и патронен празник на читалището. От 2008 г. конкурсът става Национален с името „Море”. Голямата награда на журито през 2008 г. се присъжда на Мария Ранкова от гр. Пловдив, 2009 на Антина Златкова от гр. Монтана, 2010 на Ясен Василев от гр. София, 2012 Емилия Найденова от гр. София. През 2014 с Първа награда за поезия е отличен Георги Гаврилов от гр. София, 2018 Полина-Десислава Батешкова от гр. Варна.

Снимка на публикацията: Pexels