fb
СпециалниЧети повече

Започва „Експериментът“ за ранното детско четене

2 мин.
Eksperimentat

Четенето е едно от уменията, които усвояваме в най-ранна детска възраст и използваме цял живот. Според редица международни изследвания обаче четенето не започва с първата лично прочетена книга, а с първата книга, която влиза в живота ни през четенето на нашите близки – родители, баби и дядовци, братя и сестри.  За да проверят на практика тези твърдения редакторите на сайта за детско четене и литература Detskiknigi.com стартират рубриката “Експериментът” от 26 август.

С помощта на “бебето на сайта” Даниел, роден през юли 2014, екипът на “Детски книги” ще проследи “на живо” как четенето на книги се отразява на неговото развитие и дали е възможно да бъде преодолян проблемът с намаленото желание за четене при момчетата.

„Повечето родители започват да четат на децата си тогава, когато те вече слушат приказките или им подбират книжки на възраст 1-2 години. Покрай различните кампании за насърчаване на четенето сред децата, с които се занимаваме активно в “Детски книги”, попаднах на много изследвания и инициативи, които насърчават интереса към книгите и четенето от най-ранна детска възраст като средство за изграждане бъдещи читатели. Така, докато очаквах раждането на сина ми, взех решение да не изпускам нито една ценна минута, в която мога да го направя истински читател“, споделя Валентина Стоева, главен редактор на сайта Detskiknigi.com и майка на Даниел.

Чрез дългосрочния експеримент редакторите в “Детски книги” целят още да дават полезни идеи за четива на родителите. Чрез споделянето на реакциите на малкия Даниел, заедно с всички читатели на сайта, Валентина търси верния път в изграждането на активния читател още от люлката. Като база за сравнение в рамките на “Експериментът” ще се включат и по-големите деца в екипа, които не са се срещнали с книгите още от раждането, а на малко по-късен етап.

За целите на експеримента на сайта „Детски книги“ ще се появи и нова възрастова категория 0-2 години, където ще бъдат ревюирани книгите за най-малките читатели.

Повече за „Експериментът“ може да научите в „Детски книги“. Самата рубрика може да следите ТУК.