fb
БиблиотекитеНовини

Защо библиотеките в Чехия са навсякъде?

3 мин.

В „Аз чета“ убедено вярваме в силата на библиотеките и тяхната значима роля в обществения живот. Затова се стараем не само да даваме гласност на проблемите в сектора у нас, но и да обръщаме поглед към добрите практики от света (и в България). Именно затова днес публикуваме текста на Хана де Гоей в The New York Times за чешките библиотеки. 

В епохата на Amazon и интернет, идеята да отидеш в обществена библиотека, за да заемеш книга, може да изглежда странна и старомодна, но поне една страна, се придържа към нея упорито: Чехия.

Навсякъде, където погледнеш, има библиотеки. Според проучване, проведено за фондацията на Бил и Мелинда Гейтс, в Чехия е отчетена най-гъстата мрежа от библиотеки в света. В страната има повече библиотеки, отколкото средни училища. На всеки 1971 души се пада по една библиотека, което, в сравнение със средното за другите европейски държави, е 4 пъти повече предвид населението на страната и 10 пъти повече в сравнение със САЩ, където има по една библиотека за всеки 19 583 души.

Защо има толкова много чешки библиотеки?

В продължение на десетилетия библиотеките са задължителни. Във всяка по-голяма общност, от голям град до малко селце, специален закон изисквал да има поне една обществена библиотека. Той е приет през 1919 година, малко след като Чехословакия се появява като независима държава. Идеята тогава е да се насърчават грамотността и образованието, след като страната вече е свободна от немскоговорящата Австро-унгарска империя. И това всъщност дава резултат.

„Чехите си изграждат силен навик за четене, и дори днес, тези, които посещават библиотеките, купуват повече книги в сравнение с нечетящите – средно по 11 на година”, казва Вит Рихтер, директор на Librarianship Institute към Чешката национална библиотека.

Законът за библиотеките устоява на немската окупация, на комунизма, дори и на разделянето със Словакия в началото на 90-те. Това, което не успява да преодолее обаче, са финансовите проблеми в страната. За да се спестят пари, законът е премахнат. По това време има 6019 библиотеки в страната, като промяната води до обединяване или закриване на 11% от тях.

Вместо да са просто паметник от една отминала вече ера, чешките библиотеки обаче правят всичко по силите си, за да останат активни и отговарящи на съвремието. По време на избори се използват за гласоподавателни секции, а през останалото време са и любими места за срещи. В тях се организират литературни клубове и изложби, провеждат се курсове за компютърна грамотност и всичко това, докато ежедневно се посрещат големи групи от ученици и пенсионери.

Библиотеките в Чехия обаче преди всичко правят това, което 92% от гражданите в Чехия биха искали да продължават да вършат, според проучването на семейство Гейтс, а именно: да заемат книги.

Превод: Мирослава Илиева

Ако искате да научите повече за литературния чар на Чехия ви препоръчваме да прочетете още нашите авторски материали за Страховската библиотека тук и тук, да разгледате галериите от книжна Прага и малката англоезична книжарница в чешката столица Anagram.