Loading Map....

Дата/час
15/10/2013
18:30 - 20:00

Място
Галерия „Altronics Light & Suspacious“
ул. Шести септември №13
София

Категория


Представяне на новото издание на „Приключенията на Симплицисимус“

Романът „Приключенията на Симплицисимус“ е част от съкровищницата на световната литература не само поради съчетаването на бароковия стил с елементи на пикаресков роман (зародил се в Испания), но и защото успешно обрисува обективна картина на опустошенията в Европа по време на войната през XVII век.

Българският превод е дело на проф. Борис Парашкевов и е богато илюстриран от художникa Петър Станимиров. Официалната премиера на новото издание е на 15 октомври от 18.30 ч. в галерия „Altronics Light & Suspacious“.

Една от най-паметните литературни творби от епохата на немския барок –„Приключенията на Симплицисимус“ с автор Якоб фон Гримелсхаузен, описва живота на странника Мелхиор Щернфелз фон Фуксхайм: „кога и къде се е появил на този свят, какво е видял, научил, изпитал и препатил в него и защо доброволно отново го е напуснал“. Заради простодушието си като дете той получава името Симплицисимус. След като минава през безброй приключения – като малък често се преправя на девойка и предизвиква множество задявки, впоследствие става паж, четирима „дяволи“ го отвеждат в Ада и го черпят с испанско вино, а в Тридесетгодишната война (1618-1648) е отличен за военни заслуги към шведската корона – героят в интригуващия роман се оттегля в отшелничество, омерзен от нашия свят.