Loading Map....

Дата/час
13/07/2016
19:00 - 20:30

Място
Литературен клуб „Перото“, НДК


Категория


Премиера на романа "Бяло сладко" от Димитър Шумналиев

Известният български писател и журналист Димитър Шумналиев изкушава с „Бяло сладко” – неразказаната история на Бялото братство. Този път хартията е с дъх на бяло сладко, миналото не пречи на любовта (поне се опитва), а от едно писмо потеча съдбата на стенографката Ру – лошото на изпитанията е, че винаги предстоят.

Имал ли е дъщеря Петър Дънов? Какво можем да научим за него от архива на личната му стенографка? „Бяло сладко” е модерен прочит на историята на Бялото братство. Майсторски конструиран, четивен, всепоглъщащ роман за една личност, която винаги е била фокус на спорове. Своеобразна мистификация, в която препратките и привидностите са много, а сигурният извод един – доброто се нуждае от дом.

 

Работата в архивите ми достави истинско удоволствие” – признава авторът, – „установих, че еуфорията на „свидетелите” всъщност развива легендата. Напластява още и още „факти” към едно величаво за времето си, но и днес явление, наречено Бяло братство. Фолклорът около името на Петър Дънов удостоверява обаянието и дълбоката почит към личността и духовния ореол на този знаменит българин. Затова не бива да виним разказвачите за тяхната благородна фантазия.”

Димитър Шумналиев едва ли се нуждае от представяне. Дългогодишен журналист и писател, той е автор на десетки книги, превеждани на английски, руски, немски, френски и други езици. За сборника „Влюбени разкази“ получава авторитетната литературна награда „Балканика“ за 2004 година.