Loading Map....

Дата/час
09/12/2017
18:00 - 20:00

Място
Литературен клуб „Перото“, НДК


Категория


Афиши в огледалото - премиера в Перото

„Няма по-хубав месец от декември – казва един от героите в „Афиши в огледалото“, чиято лична година винаги започва от декември. – Има сняг за децата, денят е къс и студен, хората се прибират по-бързо у дома и така семействата прекарват много повече време заедно, после – разбира се – идват подаръците”.

Този декември подаръците идват по-рано.

В 343-ия ден от годината ще отпразнуваме заедно премиерата на един роман, който прилича на декември – в него има и сняг, и семейни моменти и дарове, свързани с театъра, поезията и изкуството.

„Радост Ангелова разлиства страниците на миналото и настоящето с възхитителна лекота.“
– Захари Карабашлиев

Три години – това е периодът от живота на една от най-талантливите и незаслужено забравени български актриси, обхванат в „Афиши в огледалото”. Три години от началото на XX век, в които Роза Попова завладява публиката като Медея и Маргарита, прави първи стъпки като поетеса и се сблъсква с най-драматичното събитие в живота си – любовта на Тодор Богданов.

В съвременния пласт на романа прашинките на времето са сгъстени още повече. Лия и Макс имат едва шест дни, за да открият себе си. Когато Лия среща колоритната баба на Макс и вижда стар афиш с името на Роза Попова – същия афиш, който е гледала в стаята си като дете, тя опитва да научи повече за актрисата. Онова, което открива, не е образ от миналото, а път, по който да върне мечтите си.

„Афиши в огледалото” увлича като пълноводна река и умело впримчва шепота на историята. Редовете чертаят пълнокръвна карта на София преди 100 години и София днес, а героите – и реално съществувалите, и тези, родени на страниците, се оглеждат във всеки от нас.

Радостина А. Ангелова е награждаван автор на поезия и разкази, номинирана е за наградите „Елиас Канети” и „Награда на София” за романа „Виенски апартамент” и е включена в европейския Топ 100 за най-креативните автори на хайку.