Loading Map....

Дата/час
15/12/2014
19:00 - 20:30

Място
Сохо/Soho
ул. Искър 4
София

Категория


"Американски поеми" на гости на SOHO

Представяне на книгата „Американски поеми“ в bar SOHO – society for urban culture.  Авторът Иван Христов има повод да празнува. На този ден, преди 10 години излиза неговата втора поетична книга „Бдин“ . По този специален случай, специална цена ще ползва всеки, който желае да закупи „Американски поеми“.

„Поезията на Иван Христов казва много повече от това, което казва. Основата на айсберг, това, което не се вижда с просто око, е това, което държи видимото над водата. Измамната простота на тези стихотворения ни въвежда в един свят, света на истинската поезия, който едновременно ни изненадва, вижда ни се нов и неочакван, и същевременно е нашият свят, света в който ние живеем тук и сега. Иван Христов открива Америка както се открива простият факт, че живеем. Това е неговата Америка, това е неговото откритие, това е Иван Христов – един чудесен поет, който ни казва много повече за нас самите и за себе си, отколкото осъзнаваме.“
Владимир Левчев

За автора:

Иван Христов е роден през 1978 г. През 2002 г. завършва българска филология в СУ „Св. Климент Охридски“. Същата година неговата първа стихосбирка „Сбогом, деветнайсти век“ получава наградата за поетичен дебют в Националния конкурс „Южна пролет“. През 2004 г. излиза втората му стихосбирка „Бдин“ (ИК „Жанет 45“), за която през 2006 г. получава Националната литературна награда „Светлоструй“. През 2009 г. получава първа награда от поетичен маратон в рамките на фестивала „Пролетта на Горан“, Хърватия. През 2011 г. две от неговите стихотворения от „Бдин” са включени в престижната Американска антология за преводна литература Two Lines. От 2010 г. е член на организационния комитет на международния фестивал София: Поетики. Участвал е в множество международни литературни фестивали и е превеждан на над десет езика. Автор е на изследването „Кръгът „Стрелец“ и идеята за родното“ (2010). Доктор е по Нова българска литература в БАН и член на Сдружение на българските писатели. През 2013 г. излиза неговата трета поетична книга „Американски поеми” (ИП Да).