Loading Map....

Дата/час
06/09/2013
18:00 - 20:00

Място
Градска художествена галерия – Созопол
ул. "Кирил и Методий" 78
Созопол

Категория


Аполония 2013: УИ "Св. Климент Охридски" представя Белослава Димитрова, Стоян Ненов, Александър Христов

Поезията на Белослава Димитрова  е директна, стреля направо в челото  Думите й раняват и самонараняват. Без запетайки, без дрехи, без кожа – тъжни, бесни, зли. като това около нас, като това вътре в нас. Между Марина Абрамович, Франсис Бейкън и Гюнтер фон Хагенс. Първа книга, която не се страхува от себе си, не се страхува от нищо. Очарователно груба и заразително жизнена. Безкомпромисен дебют – действа като енергийна напитка, като скок от ръба на Вселената, като въпроса: сега да видим дали ми се живее. Сега да видим как ще я преглътне голямата празна уста на литературата. Силвия Чолева

Стоян Ненов завършва българска филология и магистратура по литература и творческо писане в Софийския университет. Разказите му са публикувани в редица печатни и онлайн издания, преведени са на английски и италиански. Острови е дебютен сборник  с най-добрите истории, написани от него през последните три години.

Настоящето никога не е само, нито самото то… То е пълно с анахронизми и ние самите сме анахронизми – попаднали в едно време, изпаднали от друго, развълнувани в трето. В този Борхесов ключ са написани повечето от разказите в сборника…
Валери Стефанов

Александър Христов е носител на няколко литературни награди, последната от които е националната литературна награда Тодор Влайков 2012 за новелата Африка.

Често художественият ритъм в  разказите на Александър Христов бива разлюляван от подмолни тактове и гласове. Сякаш (в училището на живота) в следобедния час по музика ученикът с най-слабия слух пее най-силно. Този ученик, със слабия слух и силния глас, е злото, понякога то е комически мъничко, друг път –  демонично.
Ани Илков