Loading Map....

Дата/час
05/09/2018
18:00 - 19:00

Място
Градска художествена галерия – Созопол
ул. "Кирил и Методий" 78
Созопол

Категория


Аполония 2018: Евгения Атанасова-Тенева Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове

Издателство Книгомания представя Евгения Атанасова – Тенева Кристо, Владо, Росен и плаващите кейове

Евгения Атанасова-Тенева е журналист и запален изследовател на творчеството на Кристо и Жан-Клод. Автор e на документални филми и статии, посветени на техните произведения. Повече от десетилетие Евгения Атанасова наблюдава отблизо творбите на Кристо, многократно се е среща с художника. Двамата разговарят както за конкретните му произведения, така и за неговия живот. Тези интервюта и изследвания ще бъдат част от предстояща пълна биография на Кристо. При строежа на Плаващите кейове на езерото Изео журналистката за първи път участва и като работник в проекта. Тази книга е плод на личните й преживявания и навлизането й в различни аспекти от изкуството, живота и посланията на Кристо.

Евгения е писател-художник. С няколко реда тя успява да предаде форми и цветове, да нарисува портрети на хора, така че веднага да си ги представите. Пресъздава сцени, от които ухае на живот. Книгата запечатва важни моменти, станали вече част от историята на изкуството. Написаното е интригуващо и те кара да разгръщаш страница след страница.

               Еторе Камуфо – изкуствовед, галерист

 

Всичко, което сте искали да знаете за Плаващите кейове на Кристо и отвъд това. Тази книга предлага различни подстъпи към проекта: от идеята, през дългите преговори, изчисления, направа, до най-важното – конкретните хора, които стоят зад всичко. Дневник, репортаж, разговор, анализ, кореспонденция – Евгения Атанасова вкарва целия си професионален и личен опит. Жива книга, писана с вълнение и затова – вълнуваща.

Георги Господинов