Loading Map....

Дата/час
06/09/2018
17:00 - 18:00

Място
Градска художествена галерия – Созопол
ул. "Кирил и Методий" 78
Созопол

Категория


Аполония 2018: Премиера на "Зелените очи на вятъра" от Здравка Евтимова

ИК Жанет 45: Премиера на Здравка Евтимова със „Зелените очи на вятъра“.

Здравка Евтимова завършва английска филология във ВТУ Св. Св. Кирил и Методий.  Специализира художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Превела е над 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, както и произведения от български писатели на английски . Била е редактор на българската секция на списание Muse Apprentice Guild – Сан Диего, САЩ и редактор за България на списанието за кратка проза  Literature of the Avant-guardе,  Великобритания. Нейните книги са издадени в повече от 30 страни по света.

Носител е на престижни литературни награди, между които: Национална награда за съвременен роман на фонд Развитие , Специална награда за разказ на немската фондация Lege Artis Verein,  Награда за проза на английското списание The Text,  награда за български роман на годината 13 века България,  Националната награда Христо Г. Данов и други.  Член е на Съюза на българските писатели и на Лигата на писателите на Великобритания, област Йоркшър-Хамбърсайд. Секретар е на българския ПЕН-клуб.

Еднакво ме интересуват и издръжливостта, и слабостта. Срещам ги около мен и в мен всеки ден. Вярвам, че в България ще се раждат и ще съзряват силни писатели и поети. Човек е в повечето случаи слаб да помогне с друго, затова, ако е лековерен, се опитва да го направи с думи.

Здравка Евтимова  в интервю на Оля Стоянова за в-к Дневник